Sunt cele mai bogate în vitamine (A, B, K), minerale esențiale precum calciu, potasiu și magneziu, precum și antioxidanți, pe care nu le găsești în altă parte. Consumate zi de zi, te ajută să previi boli grave și să-ți ții sistemul imunitar la cote maxime.
Pentru multă energie și poftă de viață, iată o listă cu 11 alimente bune de mâncat acum:
1. Rubarba
Este o plantă originară din Asia, care a început să prindă din ce în ce mai mult teren și în Europa, datorită proprietăților sale impresionante. Conține catehină, un antioxidant important ce se găsește și in ceaiul verde, ciocolată și vinul roșu, care reduce riscul a cinci afecțiuni des întâlnite: accident cerebral, afecțiuni ale miocardului, afecțiuni ale sistemului digestiv, cancer și diabet. În plus, rubarba este bogată în vitamica C și K, potasiu și calciu.
2. Rucola
În doar 100 de grame din această salată avem o porție mare de vitamina A și C și aproape 16% din doza de calciu recomandată zilnic. Pentru că are un gust amărui, ar fi bine să o amestecăm cu alte frunze verzi.
Introdu-o in dieta si ii vei simti beneficiile din plin.
3. Sparanghel
Merită consumat, deoarece este o sursă bogată de vitamina A, C, E, fier, potasiu, dar și de proteine și multe fiber. Unele studii susțin că ajută la combaterea unor tipuri de cancer. Nu ai niciun motiv să nu-l consumi în această perioadă.
4. Ceapa verde și usturoiul verde
Ceapa, împreună cu usturoiul, sunt alimente excelente, care protejează împotriva multor boli serioase. Conținutul bogat în bioflavonoide și sulf are efecte împotriva cancerului, iar quercetina luptă cu respirația urât mirositoare.
5. Spanacul
Spanacul este o plantă pe care ai face bine să nu o ocolești. Nutrienții pe care îii conține nu pot fi adunați ușor din alte legume sau fructe. De la calciu până la vitaminele A și C, dar și fier, care ne dă mai multă energie, acid folic și luteină, spanacul are o gamă largă de substanțe bune de care ar fi păcat să nu profiți.
Pentru că are atât de mulți nutrienți, spanacul este un ajutor important pentru păstrarea imunității organismului, pentru lupta cu diverse tipuri de cancer și pentru îmbunătățirea sistemului cardio-vascular. Spanacul conține falvonoizi care neutralizează radicalii liberi și previn apariția cancerului de colon sau ovarian.
De asemenea, la fel ca alte legume verzi precum broccoli, varză, varză de Bruxeles, sparanghel, conține folați, importanți pentru femei însărcinate.
6. Măcrișul
Este considerat cel mai puternic aliment din punct de vedere nutrițional. Conține vitamina K din plin și o mulțime de nutrienți care sunt foarte eficienți împotriva cancerului. Măcrișul este la fel de eficient ca legumele crucifere: broccoli, varza, conopida.
7. Frunzele de sfeclă roșie
Sfecla este în prezent folosită doar pentru rădăcină, însă în trecut era cultivată pentru frunze. Acestea au un conținut bogat de fibre, calciu, fier, vitaminele A și K, dar și de antioxidanți care protejează celulele de toxinele asociate cu apariția cancerului, calmează inflamațiile și reduc riscurile de boli cardiace, diabet și alte boli cronice.
8. Pătrunjelul
Este considerat vedeta verdețurilor. Conține acid folic din belșug, un nutrient important în prevenția cancerelor. Are și multă vitamina C, cam de 4 ori mai multă decât portocalele. Și conține mai mult fier decât spanacul.
9. Salata verde
Salata verde este plină de fibre, minerale și vitamine. Ea ajută la stimularea digestiei, reduce colesterolul și elimină toxinele din organism. O poți mânca simplă, cu puțin oțet sau în combinație cu alte legume. de regulă, cu cât culoarea frunzelor este mai închisă, cu atât salata respectivă e mai bogată în fitoelemente. Salata verde e apreciată pentru conţinutul ei caloric foarte redus (90% apă), în plus aduce un aport de acid folic, vitamina C, beta-caroten şi potasiu şi o substanţă fitochimică numită lactucin, care are proprietăţi sedative.
Sfat: rupe salata cu mâna, nu o tăia. În felul acesta se păstrează mai bine proprietățile.
10. Stevia
Este un aliment vegetal cu o impresionanată reputație de vindecător pentru organism. Are capacitatea de a regla nivelul zahărului în sânge (glicemia), de a înfrâna pofta de dulciuri și a tempera senzația acută de foame, fiind eficientă pentru cei care suferă de diabet sau hipoglicemie. Stevia este excelentă pentru stimularea energiei mentale și fizice, și poate opri bacteriile care determină cariile dentare. Mai presus de toate, ștevia nu conține calorii.
Stevia mai poate micșora dorința de a consuma alimente grase și poate controla apetitul. Acționează ca un diuretic natural, ajutând organismul să scape de fluidele în exces.
11. Păpădia
Conține substanțe care îi dau un gust ușor amărui și stimulează detoxifierea ficatului. Este foarte bogată în fibre vegetale și împiedică activ asimilarea nedorită a zahărului. Sub formă de macerat, pentru care se folosesc atât frunzele, cât și rădăcinile, previne anorexia și constipația, iar sub formă de decoct se folosește pentru tratarea cataractei. În gastronomie, se folosește, de regulă, în salate.