TINERII ȘOMERI DE IERI – PATRONI AZI

0
1380

Tinerii din Nisporeni care nu au reușit să se angajeze au decis să nu stea la mila statului dar și-au luat inima în dinți și și-au deschis propria afacere. Pe unii i-au ajutat familia, alții au reușit să beneficieze de serviciile și de avantajele oferite de Incubatorul de Afaceri din Nisporeni. După finalizarea studiilor, Vasile a încercat să se angajeze la Chișinau, însă nu a reușit, deși miza pe faptul că are studii bune. Așa că el a hotărât, să deschida o mică afacere, în domeniul IT.

Vasile DIAVOR antreptenor, IT Dacă sincer am încercat sa ma angajez chiar în Chişinău, nu prea îmi place acolo, este foarte aglomerat, mult trafic, nu este un mediu unde mă regăsesc eu, şi totuşi am hotărît mai bine la mine în raion să dezvolt ceva, să creez poate noi locuri de muncă, cred că e ceva mai bine.

Vasile DIAVOR, antreptenor : ” Dacă sincer am  încercat sa ma angajez chiar în Chişinău,  nu prea îmi place acolo, este foarte aglomerat, mult trafic, nu este un mediu unde mă regăsesc,  şi totuşi am hotărît mai bine la mine în  raion  să dezvolt ceva,  să creez poate   noi locuri de muncă,  cred că e ceva mai bine.”

 

 

 

La fel a facut si Vitalie, care dupa mai multe incercari de a se angaja in calitate de stomatolog la clinicile din Chisinau, a decis sa se intoarca acasa si sa inceapa o afacere pe cont propriu.  La momentul de față, Vitalie are cabinetul său stomatologic in incinta Incubatorului de Afaceri din Nisporeni.

Vitalie URSACHI antreprenor, STOMATOLOG Am încercat în Chişinău însă datorită faptului că acolo serviciul stomatologic, vorbesc despre serviciul pe care îl dezvolt în raionul Nisporeni, sunt foarte multe cabinete, adica piaţa este suprasaturată iar populaţia rămîne aceiaşi dar mărim numărul de cabinete însă la acelaşi volum de piaţă. Am analizat foarte bine toate posibilităţile şi am luat în calcul dezvoltarea serviciului prin atragerea investiţiilor şi să fac mai mult decît stomatologie, aşa că am ales să vin în afara oraşului unde cabinete sau servicii stomatologic sunt mai putine însă populaţia ca piaţă de desfacere este mai mare.

Vitalie URSACHI,  stomatolog: “Am încercat  sa ma angajez în Chişinău,  însă datorită faptului că acolo  serviciul stomatologic, vorbesc despre serviciul pe care îl dezvolt  în raionul Nisporeni, sunt foarte multe cabinete, adica  piaţa este suprasaturată iar populaţia rămîne aceiaşi, dar mărim numărul de cabinete însă la acelaşi volum de piaţă.   Am analizat foarte bine toate posibilităţile  şi am luat în calcul dezvoltarea serviciului  prin atragerea investiţiilor  şi să fac mai mult decît stomatologie,  aşa că am  ales să vin în afara oraşului unde cabinete sau servicii  stomatologic sunt mai putine  însă populaţia ca piaţă de desfacere este mai mare.”

 

Irina este o altă tânăra care a reușit să-și realizeze visul, cel de a avea propria afacere. Cu ajutorul fondurilor europene, ea a deschis o croitorie. Propria afacere și-o vede ca pe un suflu nou in economia locala si o adevărată alternativă în condițiile extreme pe piața muncii.

Irina TÎMBUR, antreprenoare: "Înainte de a-mi lansa propria afacere am fost angajată în cîmpul muncii, dar totuşi îmi doream mai multă independenţă în activitate. Un factor care m-a motivat să fac acest pas spre propria afacere a fost incubatorul de afaceri un de am găsit condiţiile potrivite. "

Irina TÎMBUR, antreprenoare: “Înainte de a-mi  lansa propria afacere  am fost angajată în cîmpul muncii,  dar totuşi îmi doream mai multă  independenţă în activitate. Un factor care m-a motivat să fac acest pas  spre propria afacere  a fost incubatorul de afaceri unde am găsit condiţiile potrivite. “

 

 

 

Alături de acești tineri sunt reprezentanţii Incubatorului de Afaceri din Nisporeni, care le acordă asistență și consultantă în scrierea proiectelor pentru a obţine bani europeni. Ei sunt de parere că antreproriatul este o soluție inovatoare la problema șomajului în rândul tinerilor.

Alexandru MARICIUC, consultant, Incubatorul de Afaceri Într-adevăr în condiţiile unei rate a şomajului ridicate dar şi a locurilor de muncă disponibile reduse o alternativă ar fi antreprenoriatul, adică să devii propriul tău şef, să te angajezi tu pe tine însuţi. Incubatorul încearcă să ajute nu doar tinerii şi toţi ceilalti doritori de a-şi deschide o afacere. De exemplu, din 30 de rezidenţi care îi găzdueşte Incubatorul acum 19 sunt tineri, deci este o cifră destul de optimistă să spunem aşa. Incubatorul de afaceri Nisporeni desfăşoară diferite proiecte pentru a stimula tinerii să se lanseze în afaceri.

Alexandru MARICIUC,  consultant, Incubatorul de Afaceri Nisporeni: “Într-adevăr în condiţiile unei rate a şomajului ridicate  dar şi a locurilor de muncă disponibile reduse,  o alternativă ar fi antreprenoriatul,  adică să devii propriul tău şef, să te angajezi tu pe tine însuţi. Incubatorul încearcă să ajute nu doar tinerii şi toţi ceilalti  doritori de a-şi deschide o afacere. De exemplu, din 30 de rezidenţi care îi găzdueşte Incubatorul acum 19 sunt tineri, deci este o cifră destul de optimistă să spunem aşa.  Incubatorul de afaceri  Nisporeni desfăşoară diferite proiecte pentru a stimula tinerii să se lanseze în afaceri.”

 

Potrivit specialistilor de la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca din Nisporeni, dintre toate categoriile de vârstă, în mod constant în ultimii ani, cea mai mare rată a şomajului se observă în rândul tinerilor. Fapt confirmat şi în primul trimestru al acestui an: nivelul şomajului în rândul tinerilor de 16-29 de ani este, conform Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca din Nisporeni (AOFM), de 38%.    

Elena SÎRBU, specialistă, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Principalele cauze a şomajului în rîndul tineretului, după părerea mea, sunt ori lipsa locurilor de muncă coresponzătoare tinerilor în corespundere cu studiile lor, ori lipsa, dorinţa de a munci la tineri, adica nu la toţi, dar la majoritatea. Principalele consecinţe generate de fenomenul şomajului, deci eu nu o să le enumer pe toate, dar pricipala este angajarea informală a tinerilor, adica ceia ce presupune salariile în plic şi munca la negru, adica nu sunt oficial inregistraţi în cîmpul muncii.

Elena SÎRBU,  specialistă, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă: “Principalele cauze a şomajului în rîndul tineretului,  după părerea mea, sunt  ori lipsa locurilor de muncă  coresponzătoare tinerilor  în corespundere cu studiile lor,  ori lipsa, dorinţa de a munci la tineri, adica nu la toţi, dar la majoritatea. Principalele consecinţe   generate de fenomenul şomajului, deci eu nu o să le enumer pe toate, dar pricipala  este angajarea  informală a tinerilor, adica ceia ce presupune  salariile în plic şi munca la negru, adica nu sunt oficial inregistraţi  în cîmpul muncii.”

 

Potrivit Elenei Sirbu principalele cauze ale șomajului în rândul tinerilor sunt lipsa locurilor de muncă pentru cadrele tinere fără experiență, salariile reduse, dar și lipsa de coerență între ce au învățat tinerii în băncile universităților din țară și cerințele pieței de muncă. În atare condiții, mulți dintre tineri decid să plece la studii peste hotare, pentru a-și găsi ulterior un loc de muncă bine plătit în Occident.

 Tinerii care doresc să-și deschidă propriile afaceri,  pot să beneficieze de suportul oferit de Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM) www.odimm.md. Aici, tinerii pot  avea acces la instruirile, seminarele și workshop-urile desfășurate de ODIMM în cadrul programelor sale, în special Programul Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET) si Gestionarea Eficientă a Afacerilor (GEA).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.