CUM POȚI SĂ-ȚI GĂSEȘTI UN LOC DE MUNCĂ ÎN NISPORENI?

0
2602

Să-ți găsești un loc de muncă într-o localitate mica, asa cum este orașul Nisporeni, nu e deloc ușor, dar nici imposibil. Îți poți încerca norocul, bunăoară, la târgurile organizate în fiecare an, în luna mai, de către filiala locală a Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă. Organizatorii susțin că la ediția din acest an angajatorii din Nisporeni au venit cu o ofertă mai bogată, pentru diferite categorii de solicitanți.

 

Pavel MUŞCHEI, şef AOFM Astăzi a fost organizat tîrgul locurilor de muncă, la care au participat peste 14 agenţi economici, care au venit cu o oferta de peste o sută de locuri vacante. Tîrgul locurilor de muncă se petrece practic anual în luna mai, dar nu este o limită de perecere a unui tîrg. Tîrgurile pot fi petrecute de cite ori este necesitate, în depecndenţă de locurile vacante care sunt depuse de agenţii economici.

Pavel MUŞCHEI, şeful Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă din Nisporeni:

“Astăzi a fost organizat târgul locurilor de muncă, la care au participat peste 14 agenţi economici, care au venit cu o ofertă de peste o sută de locuri vacante. Târgul locurilor de muncă se petrece practic anual în luna mai, dar nu este o limită de petrecere a unui târg. Târgurile pot fi petrecute de câte ori este necesitate, în funcție de locurile vacante care sunt depuse de agenţii economici.”

Târgul a oferit oportunități de angajare atât pentru tinerii aflați la începutul carierei, cât și pentru persoane cu experiență de muncă. Bunăoară, sunt posturi vacante în structurile poliției.

Aliona LOGHIN, specialistă in resurse umane la Inspectoratului de Poliţie: "La Inspectoratul de poliţie Nisporeni, avem posibilitatea de a angaja ofiţeri, specialişti de securitatea publică, ofiţeri de investigaţie, ofiţeri de urmărire penală. În urma acestui targ s-au adresat 4 persoane care întrunesc cerinţele angajării."

Aliona LOGHIN, specialist resurse umane, Inspectoratul de Poliţie Nisporeni: “La Inspectoratul de Poliţie Nisporeni, avem posibilitatea de a angaja ofiţeri, specialişti de securitatea publică, ofiţeri de investigaţie, ofiţeri de urmărire penală. În urma acestui targ s-au adresat patru persoane care întrunesc cerinţele angajării.”

 


De muncă este, salariile sunt mici, spun oamenii. Totodată, dacă nu mai ești la prima tinerețe, posibilitățile de angajare scad, se plâng unii șomeri.

Reporter:  Ce posibilităti de angajare sunt în Nisporeni?

  • Posibilitate este, dar salariile sunt total neatractive, mai ales pentru persoanele tinere, de aceea nu foarte multe persoane caută să se angajeze.
  •  Cred că este posibilitate, pentru că, dacă doreşti să te angajezi şi depui efort, mereu o să poţi face ce îţi doreşti.
  •  Îmi vine greu să spun despre asta, că eu demult nu caut să mă angajez nicăieri, dar am impresia că în Nisporeni se fac lucruri bune, dar ele sunt făcute de oameni, înseamnă că cel care vrea să lucreze poate să se angajeze. Referitor la salariu, ceea ce este esenţialul, normal este când te angajezi cu orişice plată, apoi
  • Uşor nu aş spune că este, am avut aşa ocazie, adică să-mi caut un loc de muncă, şi se găseşte, dar, mai repet, depinde de salariu, dacă găseşti cu un salariu de 1000-1500 de lei, este posibilitate, dar cine poate trăi cu aşa sumă?
  •  Cred că este uşor, vad că sunt şi anunţuri, dacă doreşti, poti să gaseşti unde să te angajezi şi angajatorul perfect.
  •  Într-un oraşel ca Nisporeni posibilităţile nu sunt aşa de multe, probabil că e o problemă, dar, văzând că în Nisporeni se dezvoltă atât economia, cât şi infrastructura, înseamnă că de lucru este, poate e problema că nu este remunerarea ceea care trebuie, dar cred că nu a venit timpul când la Nisporeni să ai de lucru.

Prin Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, agenții economici și instituțiile din Nisporeni propun 233 de locuri vacante. Mai bine de jumătate sunt pentru muncitori necalificați – o sută la confectionarea încălțămintei și 45 în industria confecțiilor. Sunt căutați, de asemenea, 26 de lucrători comerciali, 20 de angajați în structurile polițienești, 14 vânzători, precum și muncitori auxiliari în diverse domenii.

 

Natalia BUTNARU, specialista AOFM "În cadrul AOFM Nisporeni sunt înregistraţi aproximativ 244 de personae la evidenţă, dintre care marea majoritate sunt trecute de 30 de ani, mai uşor se încadrează persoanele tinere, persoanele care sunt pînă la 30 de ani. De aceea şi numărul persoanelor înregistrate în cadrul Agenţiei cu varsta de pînă la 30 de ani sunt mai puţine. La moment oferta locurilor de muncă este aproximativ de 233 de locuri vacante la 40 de întreprinderi din raionul Nisporeni."

Natalia BUTNARU, specialist superior la AOFM Nisporeni:  “În cadrul AOFM Nisoreni sunt înregistrate aproximativ 244 de persoane la evidenţă, dintre care marea majoritate sunt trecute de 30 de ani, mai uşor se încadrează persoanele tinere, persoanele care sunt până la 30 de ani. De aceea şi numărul persoanelor înregistrate în cadrul Agenţiei cu vârsta de până la 30 de ani sunt mai puţine. La acest moment, oferta locurilor de muncă este aproximativ de 233 de locuri vacante, la 40 de întreprinderi din raionul Nisporeni.”

 

La începutul anilor 2000, principala modalitate de a-ți găsi un loc de muncă erau anunțurile de mica publicitate din ziare. Odată cu dezvoltarea internetului, au apărut mai multe posibilități. Sunt numeroase platforme online de recrutare, precum și rubrici speciale pe diferite site-uri. Acestea oferă joburi pentru persoane de diferite vârste, începând cu tineri absolvenți și până la pensionari. În ultimii ani, tot mai multe anunțuri de angajare pot fi găsite și pe rețelele de socializare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.