(VIDEO/FOTO) INVATAMANTUL DUAL, O SANSA IN PLUS LA ANGAJARE PENTRU ELEVII SCOLII PROFESIONALE DIN NISPORENI

0
1221

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

Într-un singur an, 22 de tineri de la scoala profesionala din Nisporeni au  învăţăt meseria de cizmar – confecţioner încălţăminte, o perioadă mult mai scurtă de studii datorită învățământului dual. Școala Profesională din Nisporeni și o companie care confectioneaza incaltaminte, împreună cu Ministerul Educației au inițiat un proiect pilot de învățământ dual ca și o alternativă a celui profesional. Astfel, elevii au studiat 30 la sută din meserie la școală, iar celelalte 70 la sută le-au pus în aplicare la companie. Recent  elevii scolii profesionale din Nisporeni au sustinut primul examen.

Dumitru Lupei, directorul şcolii  Profesionale din Nisporeni sustine că învățământul dual va asigura angajarea tinerilor în câmpul muncii și se va reduce fenomenul de șomaj, or cel al migrației.

Elevii care au  învăţăt meseria de cizmar au a posibilitatea să se angajeze la aceasta companie din orasul Nisporeni,  în dependență de locurile vacante. Reprezentanții companiei dau asigurări că elevii vor avea prioritate la angajare.

 

 Exemplul învățământului dual a fost preluat de la germani. În Republica Moldova există 15 companii care sunt implicate în formarea duală în colaborare cu nouă școli profesionale. Respectiv, se realizează programe pentru nouă meserii. Aproximativ 220 de elevi sunt instruiți conform acestor proiecte de studii.

Conform Societății Germane pentru Cooperare Internațională, în Germania peste:
50 la sută din cetățeni au terminat un program de cooperare duală.
95 la sută din absolvenții sistemului de învățământ dual sunt angajați, în timp ce
80 la sută sunt angajate persoanele din afara învățământului profesional sau academic.
450 000 din 2,1 mln, adică 20 la sută din companii asigură instruire duală.
500 000 elevi sunt instruiți în fiecare an.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.