Parlamentul European a aprobat asistența financiară pentru Moldova: 100 de milioane de euro

0
629

Parlamentul European a aprobat în ședința de marți asistenţa macro-financiară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Parlamentul European a aprobat asistența financiară pentru Moldova: Banii vor ajunge după îndeplinirea condițiilor

 

 

 

 

 

 

„Pentru” au votat 575 de europarlamentari, 76 au votat „împotrivă”, iar 46 s-au abţinut.

Banii vor ajunge însă la Chișinău doar dacă autoritățile vor îndeplini o serie de condiționalități enunțate anterior, dar și în cadrul dezbaterilor care au avut loc luni.

Printre acestea se numără respectarea regulilor democratice, inclusiv sistemul parlamentar pluripartit, făcându-se referire la încercarea guvernării de a schimba sistemul electoral.

Amintim că luni, în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European privind acordarea asistenței financiare pentru Republica Moldova, majoritatea eurodeputaților au declarat că banii ar trebui să ajungă la Chișinău doar dacă puterea va respecta avizul Comisiei de la Veneția.

Suma propusă a fi acordată de Uniunea Europeană este de 100 de milioane de euro, sub forma unui împrumut pe termen mediu de 60 de milioane de euro şi 40 de milioane sub formă de granturi. Banii vor fi oferiţi în câteva tranşe, atât anul acesta cât şi în 2018.

Sursa: independent.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.