ANTREPRENOR FARA SECRETE. NU PUNE ACCENT PE BANI – A MAJORAT DE 42 DE ORI SALARIUL ANGATILOR

0
2583

Go to the profile of Moldova Plus

Inovator, lider, își asumă riscuri, independent, creator, energic si orientat spre rezultate. Asa, il putem descrie pe unul dintre cei mai activi antreprenori din Nisporeni. Dezvoltatorul unuia dintre cele mai de succes proiecte din industria usoara, Tudor Septelici, este un exemplu clasic al unei persoane cu un simț ascuțit pentru afacerile bune. Inventivitatea și răbdarea sunt câteva dintre atributele care îl fac un antreprenor de succes.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

ALBASAT: Cum arata inceputul carierei dvs? Ce anume va facut ca sa intrati  in zona antreprenoriatului?

Tudor ŞEPTELICI, antreprenor:  „Dupa proclamarea independentei Republicii Moldova fiecare trebuia să se determine într-o direcţie.   Atunci eu lucram in calitate de preşedinte la o  intreprindere de stat,   de construcţii  din  Nisporeni,  cunosteam situatia  din acea perioada si  trebuia  să ma determin ce as putea face în viitor. Fabrica aceasta, este o fabrică  destul de veche,  o filiala a fabricii de la Tiraspol. Avand mai multe relatii si cunoştinţe am decis sa o preiau si sa o dezvolt personal”.

 

Angajatii sunt întâmpinaţi în cadrul companiei cu braţele deschise. Totodată, nici salariile de aici nu sunt de neglijat, mai ales că la Nisporeni specialişti asemeni celor din industria usoara sunt greu de găsit. Când vine vorba despre beneficiile pe care salariaţii companiei le au, Tudor ŞEPTELICI nu se sfieşte să spună că există unul singur, dar care contează.

 

 

 ALBASAT:  Conduceti  o echipa destul de numeroasa in acest moment. Ce anume trebuie sa faca un manager pentru ca echipa lui sa fie eficienta si sa aduca rezultatele asteptate?

Tudor ŞEPTELICI, antreprenor:  „De fiecare dată pe primul plan eu pun partea umană şi motivaţia omului. Chiar de la început, esential  a fost pentru mine ca orice angajat care muncea la mine sa fie motivat  şi in prezent  eu lucrez pentru creştera bunăstării angajatului.  Din 1992  şi pînă în prezent  eu am majorat salariu  de 42 de ori.” spune fondatorul.

ALBASAT:  Care este in viziunea dvs. diferenta dintre un manager si un lider?

Tudor ŞEPTELICI, antreprenor:  ”Liderul are un singur interes de a fi lider şi de a merge în fruntea la ceva insa interesul unui manager  este acela că trebuie să facă ceva, trebuie să motiveze de ce  face aşa  şi nu altfel.”

(VIDEO) Tudor ŞEPTELICI explica ce ar face acum diferit daca ar avea ocazia sa inceapa din nou afacerea.

 

ALBASAT:  Care este lucrul cel dificil cand ai in subordine oameni si trebuie sa ii conduci, sa ii motivezi, astfel incat sa atingi obiectivele de business?

Tudor ŞEPTELICI, antreprenor: „Pentru a conduce un colectiv trebuie in primul rand  să fii deschis colectivului.  In colectiv este ca si in familie, de fiecare data trebuie sa te sfatui cu toti, de la cel mai mic la cel mai mare.  Noi cu toţii împreumă  discutam ce sa facem si cum sa facem,  de unde sa luăm,  unde sa punem, unde sa realizăm şi  prin asta noi caştigăm de fiecare dată. Mereu  mă bazez pe principiul dat: ai greşit  ţi-am făcut observaţie şi chiar ajung să te pedepsesc,  ai făcut bine, te laud, te motivez moral, material  şi merg înainte. Nu este secret,  nu are nimeni de cand eu lucrez eu  în aceşti 25 de ani un salariu mai mare la o altă întreprindere,  decît e la întreprinderea  mea.   Eu permanent mă ţin pe poziţia dată şi îi motivez pe  oameni în primul rînd material.”

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

ALBASAT:   Ati reusit sa atrageti si investitii straine, a fost greu, ce va motivat sa faceti acest lucru ?

Tudor ŞEPTELICI, antreprenor: „Am inceput aceasta afacere cu o cunostinta dea mea, initial lucram cot  la cot, apoi am inteles ca e mai bine sa ai un spectru mai larg, in toate directiile. Asftel, in anii 1992-1994  am inteles ca este important ca intreprinderea sa fie introdusa in ghidul european si am facut tot posibilul ca sa ajungem  in acest ghid. Aici exista toata descrierea  intreprinderii, adica  cine suntem noi, ce putem face,  ce capacitate avem, în ce direcţie activam,  ce dotari avem, la ce nivel de calitate producem. Din momentul aparitiei in acest ghid si pana in prezent suntem solicitati in indeplinirea diferitor comenzi, de a incheia contracte. Astfel, am reusit sa semnam primele contracte cu o companie din Romania si apoi din Italia, dupa care au urmat multe altele. Eu, intotdeauna nu am mizat pe bani, ci pe modernizare şi dezvoltarea tehnică. In prezent, am utilaj modern ce corespunde cerintelor zilei de azi.

Antreprenorul  din orașul Nisporeni  produce uniforme şi echipamente de munte pentru militarii din Europa. De asemenea, exportă în Austria saci de dormit pentru expediţii montane, dar şi echipamente pentru militarii NATO. Directorul companiei, Tudor Şeptilici  mai spune că la întreprindere sunt cusute și scurte pentru poliția Germană.

Confectionati haine pentru militari si saci de dormit, vorbiti-ne despre ce este vorba ?

Tudor ŞEPTELICI, antreprenor:  „Acum 10 ani am fost  la o conferinţă  în Austria, apoi in Malta dupa care au urmat multe alte ţări, unde am vazut o mai mare varietate.., m-am interesat, am facut legatura cu persoanele date, am găsit limba comună si semnat  un condract comun de lungă durată. Apoi, le-am propus partenerilor sa dezvoltam afacerea impreuna, astfel, am majorat capitalul social, am procurat utilajul necesar şi am inceput sa confectionam imbrăcăminte pentru armată, pentru armata militară.  Coasem pentru ţările europene  şi India, excepţie  facand  România, Italia, Franţa şi Anglia,  în rest pentru toate celelalte  ţări producem. Cine are nevoie de saci de dormit şi echipament de iarnă, noi coasem pentru toţi în cantităţi mari.”

 

ALBASAT:  Care sunt recomandarile dvs. cu privire la ce anume ar trebui sa evite alti antreprenori din punct de vedere economic (financiar)? Mai exact, daca eu as fi astazi proprietar de afacere, la ce ar trebui sa am grija cand vine vorba de finante?

Tudor ŞEPTELICI, antreprenor: „In primul rand noi nu trebuie să avem frică de a începe ceva, în al doilea rand  trebuie să fim educaţi pentru a începe ceva.  Deseori, se intimpla ca vrem să facem  ceva, dar noi nu avem studii sau nu avem educaţia necesara şi  în general trebuie să ştim  că orişice întrebare  sau orişice problemă  se rezolvă prin dialog sau lege, dar nu prin bani.   Fiindca, dacă astăzi dacă ai dat  un leu şi ti-o mers,  maîne leul acela nu o să ţi-l eie, dar tu ai să vrei să-l dai, dar tu nu cunoşti ca prin asta se începe…… Dacă eşti informat  şi ceia ce vrei să faci cunosti de la  A la Z  poţi să începi liber o afacere.

 

Angajatii  companiei se arată mulţumiţi că au un loc de muncă în localitatea de baştină şi că nu sunt nevoiţi să plece în străinătate.

Mariana CHEIBAŞ, cusătoreasă: „În acest domeniu lucrez de aproximativ de 11 ani. E foarte bine, sunt mulţumită de salariu, de personalul care este aici, cred că în comparaţie cu alte posturi de muncă aici e mai acceptabil.”
Vera ROSCA, cusătoreasă: ”Sunt mulţumită, este un lucru destul de bun pentru Republica Moldova, zic eu, ne putem întreţine familia destul de bine, primim un salariu bun.”

 

 

 

 

 

 

Ana TOFAN, cusătoreasă: „Noi ne-am obişnuit cu lucrul acesta, a fost şi mai bine şi mai greu, de la început a fost mai greu dar acum e bine şi lucru e foarte bun, condiţiile sunt bune, angajatii sunt uniţi.

 

Andriana TESLEV, cusătoreasă: „Sunt foarte mulţumită, salariul se achita la timp, sunt aproape de casă, e foarte bine şi e comod aici.”

 

Veniamin RUSU: „ Sunt multumit de muncă, de salariu, de condiţii.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Antreprenorul  oferă, în total, aproximativ 150 de locuri de muncă. Salariul mediu al unui angajat este de 4200 de lei, dar o cusătoareasă ajunge să primească până la cinci-şase mii de lei. Întreprinderea activează de mai bine de 20 de ani.

Antreprenorul de la Nisporeni a mai mentionat ca principalele probleme pe care le intimpina deobicei oamenii de afaceri din Moldova sunt cadrele si resursele financiare.  Persoanele care doresc să se lanseze în business, au posibilitatea să obţină  surse ieftine de finanţare, de creditare sau de grant. Toate oportunităţile de finanţare a afacerilor din Moldova se regăsesc pe portalul finantare.gov.md. Aici se  găsesc informaţii despre ratele dobânzii, finanţatori, bănci sau instituţii participante, suma totală disponibilă şi altele.

 

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.