(VIDEO/FOTO) De ce pleacă moldovenii la muncă în străinătate?

0
1465

Go to the profile of Moldova Plus

Mulţi moldoveni consideră că sunt forţaţi să plece la muncă în străinătate pentru că şi-au pierdut locurile de muncă sau li s-au diminuat semnificativ veniturile, iar şanse reale sunt doar în străinătate. Majoritatea moldovenilor pleacă pentru bani, indiferent de vârstă, sex, nivel de educaţie, ocupaţie, spunând că în Moldova nu‑ţi poţi face un viitor. Maria Filimon este din Nisporeni, femeia spune că şi-a părăsit ţara din cauza lipsei locului de muncă şi a perspective de viitor.

Maria FILIMON : „În 1995 am rămas fără servici, condiţiile de viaţă erau foarte grele, fiica mea s-a căsătorit, avea un copil mic, era foarte greu şi în 2000 am fost nevoită să plec ca să-mi ajut copiii. Am plecat în Italia şi m-am angajat. În Italia am muncit mult, mi-am ajutat copiii, acum au venit şi ei la mine. Copiii îmi spun că s-ar întoarce acasă însă condiţiile de viaţa lasa de dorit… Noi urmărim la televizor, pe internet tot ce se petrece în ţară şi mă doare inima că nu mă pot întoarce, trebuie să mă gândesc la bătrâneţe… Cum aş putea să trăiesc cu un salariu de 788 de lei, dacă la noi în ţara preţurile sunt foarte mari. Venim în concediu şi banii se duc foarte repede şi mai nu vezi pe ce. Eu jălesc foarte mult poporul nostru pentru că e răbdător şi trăieşte în aşa condiţii grele în ţară… nu ştiu, sperăm să fie bine, să avem un trai mai decent. Eu m-aş întoarce cu mare bucurie înapoi dar să am o pensie cât de cât… şi acolo e greu, e dificil să-ţi găseşti de lucru însă condiţiile sunt mai bune ca aici, îmi ajut copiii.”

Maria Filimon susţine că intenţionează să mai muncească peste hotare fiindcă nivelul de remunerare în Moldova este mult mai redus în comparație cu ţările dezvoltate. La fel, sistemul de pensii este incapabil să garanteze oamenilor o pensie decentă.

Maria FILIMON: „Eu m-aş întoarce măcar pentru 4000 de lei, eu mă uit cât am cheltuit eu acum şi nu mi-am făcut tot ce am vrut fac. Cu 4000 de lei acasă, cu o bucată de pămamant, îţi pui legume, ca să nu cheltui la piaţă, m-aş întoarce… şi cu cota de pământ ai putea să trăieşti puţin mai binişor.”

ALBASAT: Unde sunteţi în Italia, în ce oraş şi ce faceţi acolo ?

Maria FILIMON: „M-am angajat în oraşul Torino, mi-am găsit de lucru, copii sunt cu mine, am şi nepoţi. Mulţumesc Domnului, decamdata am de lucru. Am îngrijit bătrâni la început, un an şi 8 luni dar acum sunt colaboratoare domestică, am 6 familii la care fac curăţenie, mai sunt şi bătrâni la care le fac şi mâncare, dar nu îngrijesc de ei.”

(VIDEO) Vezi de ce a fost nevoită Maria Filimon să plece din ţară.

Deși are toată familia integrată acolo, în Italia, Maria Filimon spune că la bătrânețe ar dori să revină în Moldova, în speranța că situația din țară va fi mai bună.

ALBASAT: Ce condiţii de trai trebuie să fie acasă ca să vă întoarceţi dvs împreună cu nepoţi şi copii ?

Maria FILIMON: „E greu.., în primul rând locuri de muncă, băiatul meu a terminat de pădurar, fata mea de infermieră dar salariile sunt foarte mici. Un salariu de infermieră nu îţi ajunge pentru toate necesităţile de care ai nevoie, mai are copii care trebuie crescuţi, învăţaţi şi nu îi ajuge. Băiatul meu s-ar întoarce, dar vrea să aibă un salariu mai bun.”

 

Un alt caz care demonstrează că migrația e una dintre cele mai populare opțiuni în rândul moldovenilor de mai mulți ani, este cel al Alexandrei Cerga din Nisporeni. Acum 2 ani, femeia a fost nevoită să plece peste hotare. Dificultățile economice, criza în familie, situația socială din țară au constrâns-o să-și lase 2 copii acasă și să ia drumul spre Italia. A avut joburi obișnuite, mai întâi a îngrijit de bătrâni, acum mai lucrează şi în construcţii.

Alexandra CERGA : „Am plecat în Italia de 2 ani. Am plecat deoarece aici nu aveam unde să muncesc, era foarte greu. Eu am două surori în Italia care se descurca foarte bine acolo, îmi spuneau că trăiesc bine şi am decis şi eu să plec la ele. Acolo, îngrijesc bătrânii, primesc 10 euro/oră, seara mai muncesc în construcţii, unde primesc câte 350 de euro pe săptămână. Bătrânii acolo sunt tare mulţumiţi fiindca noi foarte mult îi ajutăm, nu sunt ca la noi, stau şi nu ştiu de unde să ia o bucată de pâine, cu pensia aceasta mizerabilă care o primesc. Eu m-aş întoarce în Moldova,… dar cu ce scop să mă întorc, aici e tare greu de trăit, vă spun cinstit, e tare greu, nu numai pentru bătrâni dar chiar şi pentru tineri. Tinerii de azi toţi pleacă peste hotare deoarece nu au de lucru, dar aş vrea ca toţi care pleacă în străinătate să se întoarcă în Moldova, măcar cu vizita să vină. În vizită şi noi o să venim dar nu cu traiul, cu traiul vom veni când o să fie totul bine aici, când vom avea de lucru, să avem de toate că să putem trăi în Moldova.”

Moldova este lider în lume în topul țărilor care pierd zilnic cei mai mulți cetățeni. Potrivit unui studiu, realizat de Magenta Consulting, în fiecare zi țara noastră este părăsită de 106 persoane.

Alexandra Cerga spune cu încredere că probabilitatea de a se reîntoarce în Moldova este nulă. Totodată, femeia recunoaşte că şi în Italia sunt unele neajunsuri, dar nimic nu se compară cu oportunitățile care sunt puse la dispoziție, pe când în R. Moldova calitatea vieții lasă de dorit.

Alexandra CERGA : „Aş veni în Moldova măcar pentru un salariu de cel puţin 10.000 lei, atât ar trebuie să primească o persoană care munceşte, dar cu salariu de 1000- 1500 de lei, cu cât muncesc oamenii noştri în construcţii nu poţi exista cu un aşa salariu.”

 

 

Femeia recunoaște cu lacrimi în ochi că viața departe de casă e măcinată mereu de dor: “De multe ori mi-e foarte dor, mi-e foarte dor, tare mult, dar ce să faci dacă e aşa…., ne-au dat viaţa asta a noastră, greutăţile pe care le avem…”

Datele oficiale, puse la dispoziţie de Biroul Naţional de Statistică (BNS) arata ca aproape 70 la sută din toţi emigranții sunt din sate. Astfel, din cauza numărului ascendent de emigranți, populaţia economic activă a țării noastre se reduce din an în an.

Structura populaţiei pe vârste. Sursa: Biroul Naţional de Statistică.

Densitatea populaţiei în Nisporeni, anii 2005, 2010, 2015. Sursa: Biroul Naţional de Statistică.

Numărul populaţiei stabile în Nisporeni, anii 2005, 2010, 2016. Sursa: Biroul Naţional de Statistică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.