Atenție, pericol de fraudă prin substituirea datelor conturilor bancare!

0
286

În Republica Moldova s-au intensificat cazurile de fraude informatice care țintesc agenții economici ce desfășoară activități de import al mărfurilor și materiei prime, transmite IPN cu referire la o atenționare a Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații.

Hackerii infectează sistemele informatice ale companiilor cu programe malițioase ori lansează campanii de tip „Phishing”(colectare ilegală a datelor) și, ca urmare, obțin parolele la conturile e-mail. Obținând aceste parole, are loc accesarea neautorizată și monitorizarea activă a cutiei poștale electronice. Astfel, hackerii citesc corespondența de afaceri purtată cu fabrici și uzine din străinătate.

Odată ce sunt depistate mesajele prin care se negociază condițiile de livrare și de achitare a mărfurilor între companiile din străinătate și agenții economici din Republica Moldova, hackerii înlocuiesc copiile contractelor de prestare servicii și rechizitele bancare care se conțin în „invoice”-urile expediate de către companiile străine. Astfel determină importatorul din Republica Moldova să efectueze transferul bancar pe un cont care nu aparține companiei ce vinde marfa respectivă, dar pe contul deschis special în acest sens de către complicii hackerilor.

Banii transferați pe conturile substituite de către hackeri, ajungând la destinație, sunt imediat ridicați de către complicii acestora sau sunt transferați imediat prin intermediul serviciilor de „internet banking”, fapt ce duce la imposibilitatea blocării acestor mijloace financiare.

Pentru a preveni asemenea cazuri, poliția recomandă persoanelor să nu viziteze site-uri necunoscute, să nu acceseze link-uri sau fișiere incluse ca atașament la mesaje email cu origine incertă și să nu furnizeze informații personale sau de afaceri pe chat-uri publice sau forumuri. Angajatorii sunt îndemnați să-și instruiască angajații privind identificarea tentativelor de inginerie socială și phishing folosind mesaje email, să fie verificată în permanență corectitudinea denumirii adresei de email prin care se comunică, iar informațiile despre schimbarea rechizitelor bancare să fie verificate repetat și prin diferite surse de comunicație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.