Ordonanța de protecție nu l-a împiedicat pe un agresor să-și omoare concubina

0
258

Un bărbat din Ungheni a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, fiind învinuit de omorul concubinei sale, pe care a maltratat-o și mai devreme. Crima a fost săvârșită în luna august, la o lună după ce instanța de judecată a emis o ordonanță de protecție a femeii, pe un termen de trei luni. Chiar dacă nu mai avea voie să se apropie de ea, agresorul a mers în casa victimei și a lovit-o de mai multe ori cu o rangă metalică, până a lăsat-o fără viață.

Solicitat de IPN să spună dacă cineva a fost sancționat pentru că nu a asigurat respectarea ordonanței de protecție, procurorul pe caz Eduard Florea a spus că nu putea fi pus un polițist la poartă victimei ca să nu intre agresorul.

Întrebat ce valoare mai au ordonanțele de protecție dacă agresorii familiali continuă să-și abuzeze victimele și chiar să le omoare, președintele Centrului de Drept din Căușeni, Ion Oboroceanu, fost procuror, a spus că organele de politie și autoritățile publice locale erau responsabile direct de faptul ca ordonanța de protecție să fie respectată. În cazul reflectat, sub nivelul așteptărilor a acționat și echipa multidisciplinară comunitară. „Victimele violenței în familie nu au nevoie de ordonanțe de dragul ordonanțelor, au nevoie de protecție şi asistență reală”, a spus Ion Oboroceanu.

Președintele Centrului de Drept din Căușeni susține că organele de aplicare a legii, înainte de a merge în instanță pentru a cere ordonanța de protecție, au obligația de a întreprinde toate măsurile ca această ordonanță, dacă este oferită, să nu rămână doar pe foaie. Republica Moldova a fost comandată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului anume pentru că nu sunt respectate ordonanțele de protecție emise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.