VIOLENŢĂ ÎN CUPLU – O POVESTE REALĂ

0
1634

 La doar 24 de ani a rămas cu doi copii şi fără chef de viaţă, este povestea tristă a Gloriei, femeia de 24 de ani care a fost victima violenţei în familie. Este orfană, a crescut la casa de copii iar când a ieşit de acolo l-a cunoscut pe el, s-au îndrăgostit şi s-au căsătorit. Totul a fost frumos pană la un moment dat când el a început să se schimbe, să devină nervos şi mai ales violent, cerea bani, cerea pană şi ultimul ban din casă şi ea nu ştia pentru ce, a început să consume droguri şi a început să devină violent. A uitat şi de familie dar nu a uitat să-şi bată soţia lăsând-o într-o baltă de sânge. A îndurat violenţe fizice greu de imaginat şi a răbdat multă vreme, de dragul celor doi copii şi de ruşinea celor din sat. În cele din urmă, însă, spaima că soţul violent îi va curma viaţa într-un acces de furie s-a dovedit mai puternică decât zbaterea de a rămâne lângă tatăl pruncilor ei.

Gloria: Puţin ne-am cunoscut, repede,  ne-am grăbit, noi nu ne-am cunoscut bine, am fost căsătoriţi, acum sunt divorţată.

ALBASAT: Cum a fost?

Gloria: Bine, la început la toţi e bine.

ALBASAT: De la ce a început totul?

Gloria: Ne vedeam foarte puţin, el lucra şi era puţin timp acasă, făcea prostii de care eu nu ştieam.

ALBASAT: Ce cazuri de violenţe aţi avut?

Gloria: Am avut cazuri de violenţă, vroia bani, mă bătea, să-i dau bani când primeam salariu… şi droguri… mă trăgea de cap, mă lovea de păreţi, primeam bătăi umblam numai neagră.

TEXT A răbdat pentru că nu a avut unde să plece, era singură pe această lume şi în plus şi cu doi copii în braţe.

ALBASAT: De ce aţi răbdat, de ce aţi rămas acolo?

Gloria: Eram singură, n-am părinţi, sunt de la orfelinat, nu aveam la cine să mă duc, o soră, o mătuşă, la cineva să te plângi, de asta am răbdat, nu aveam unde să mă duc, am locuit cu el pentru acoperiş.

ALBASAT: Dar la început nu ai văzut ceva suspect la el sau a fost un om normal şi pe parcurs s-a schimbat ?

Gloria: Nu ştiu, eu cred că puţin timp ne-am cunoscut, nu l-am cunoscut  bine, ne-am văzut de vre-o câteva ori, repede ne-am mutat să locuim împreună, dar de la început cred eu în toate familiile este aşa, nu se vede nimic, pe parcurs le observi pe toate.

ALBASAT: Aveţi copii?

Gloria: am doi copii.

ALBASAT: Şi ei ce făceau?

Gloria: Când ne-am căsătorit nu aveam copii, eram liberi, numai la servici şi distracţii, ne mai duceam, ne petreceam, plimbări… apoi au apărut şi probleme.

ALBASAT: De la ce au apărut aceste probleme?

Gloria: Când a apărut copilul, ştiţi cum în familie când a apar copii se mai îmbolnăvesc, trebuie bani pentru medicamente, eu nu puteam să muncesc, eram cu copilul acasă. Banii el îi cheltuia pe droguri, nu ştieam că face aşa ceva, cred că fugeam şi mă ascundeam într-o gaură şi nu mai ieşiam, bani nu aducea, certuri, bătăi.

ALBASAT: Dar nu se vedeau schimbări, adică îl vedeaţi normal?

Gloria: Erau schimbări mai rele, nu bune.

ALBASAT: Şi nu aţi încercat să discutaţi?

Gloria: Am încercat de mai multe ori, chiar îl ameninţam, nu o să mai vezi faţa, o să mă duc într-o zi, nu aveam unde să mă duc, dar îi spuneam ca  am o prietenă şi o să plec la ea, pentru că ea mă aşteaptă, eu o  să plec şi nu o să mai vin, fata tu nu o să mai vezi.

ALBASAT: Şi nici un efect? Nu îşi cerea iertare după aceasta?

Gloria: De câte ori îşi cerea iertare,… şi în genunchi, trecea o zi, doua şi iar umblam cu mainele vinete, vânătăi, bătăi.

ALBASAT: Şi îl credeai de fiecare dată?

Gloria: Il credeam, mă gîndeam că nu poate el să fie aşa de rău,  avem un copil si o să fie totul bine.

ALBASAT: Cat timp a durat acest calvar ?

Gloria: Doi ani.

ALBASAT: Aţi divorţat? El ce a zis când aţi dat la divorţ?

Gloria: El acum e în detenţie.

ALBASAT: Dar singură nu vă descurcaţi ?

Gloria: Nu, era fetiţa mică şi era bolnăvicioasă, stăteam prin spitale, aveam nevoie de bani, îmi era greu.

ALBASAT: Când stăteaţi în spital vă ajuta?

Gloria: Puţin, niciodată nu îmi ajungea, el lucra mult dar banii aceştea parcă se evaporau, dar sigur se duceau pe droguri şi nu ajungea pentru tot ce aveam noi nevoie, pentru medicamente.

ALBASAT: Despre acest viciu aţi aflat mai târziu, după divorţ?

Gloria: Am aflat mai târziu, am aflat de la o verişoara de-a lui, ea a vrut să ştie de ce atâtea certuri între noi. La început totul bine şi eu lucram, nu economiseam, se duceau bani la piţării, discoteci,… dar când a apărut copilul parcă îmi doream să strângem, am văzut că fetiţa era cam bolnavă, griji, bani puţini şi de la asta s-a luat toată violenţa în familie. El era violent, poate era sub influenţa drogurilor, aşa credeam eu sau de multe ori nu avea bani să-şi cumpere şi ajungea până la bătaie, mă ucidea ca să-i dau şi indemnizaţia, ştiind că în casă nu aveam mâncare, nimic, să-i dau să-şi cumpere droguri.

ALBASAT: Pentru ce cerea banii?

Gloria: El nu îmi spunea pentru ce, dar spunea: îmi trebuie, îmi trebuie, te ucid, te tai, de câte ori cu cuţitul a sărit la bătaie.

Acum stă la o prietenă şi are curaj şi dorinţa să meargă mai departe şi este sigură că va reuşi, vrea să-şi vadă copii mari şi să le ofere o familie pe care ea nu a avut-o. Cu toate că nu avea nimic a început să spere şi este sigură că va reuşi, a scăpat din mainele lui iar acum vrea o viaţă nouă.


 Din păcate aceasta istorioară este o poveste adevărata, nu trebuie să trecem indiferenţi pe lângă astfel de cazuri dar trebuie să reacţionăm. Respectarea drepturilor omului trebuie să facă parte din educaţia globală şi din demnitatea omului iar toate aspectele violenţei fizice şi mintale asupra fiinţei umane constituie o violare a drepturilor sale.

Există mai multe tipuri de violenţa care pot fi evitate, dacă partenerul dumneavoastră foloseşte forţa fizică, vă critică, vă umileşte, vă ameninţă trebuie să luaţi atitudine. Ana Popescu, specialist în protecţia familiilor în situaţii de risc ne explica care sunt formele violenţei în familie.

Ana Popescu, specialist în protecţia familiilor în situaţii de risc: “Sunt câteva forme ale violenţei în general la nivel mondial şi în Republica Moldova, este violenţa psihologică, violenţa economică, violenţa fizică şi violenţa spirituală. Atunci când vorbim despre violenţa, în general noi o cofundăm cu violenţa fizică, însă nu este întotdeauna aşa, pentru că violenţa fizică este doar o formă a violenţei şi mai sunt încă foarte multe forme destul de grave sub care poate fi violenţa în general efectuată sau acţiunile îndreptate împotriva persoanei respective. Violenţa psihologică, de exemplu, poate avea loc prin acţiune sau inacţiune. Exemple de acţiuni sunt înjosirile, numirele cu cuvinte indecente, poreclirea, arătatrea unor gesturi sau lucruri obscene. O altă formă de violenţă este violenţa economică, violenţa economică poate avea loc prin controlul permament asupra victimii, când vorbim despre victime, vorbim despre copii, femei, bărbaţi, taţi, părinţi adică oricare membru al familiei poate fi victimă. Un control permament asupra bunurilor persoanei, un control permamen asupra banilor, o monitorizale excesivă a banilor comuni.”

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.