(FOTO/VIDEO) ÎNVĂŢĂMÂNTUL DUAL – O ŞANSĂ LA ANGAJARE

0
668

Igor şi Tigran au câte 16 ani fiecare. La examenele din clasa a IX-a au obținut  media peste 6. Puteau să se înscrie la liceu. Dar au ales învățământul dual, o formă de educație care le permite elevilor de la școlile profesionale să se califice peste nivelul de muncitor.

Igor, elev la Şcoala Profesională din Nisporeni

Igor: Este mai avantajos şi mai bine în sistemul dual, deoarece noi învăţăm şi la şcoală şi facem practică şi obţinem exprienţă.”

 

 

Tigran, elev la Şcoala Profesională din Nisporeni

Tigran:Învăţământul dual este util deoarece cunoştinţele obţinute la şcoală le putem pune în practică la fabrică. Eu am ales această profesie deoarece îmi place, am vrut să încerc şi această meserie.”

 

 

La forma de învățământ profesional, în Şcoala Profesionala din Nisporeni, există de doi ani clase care beneficiază de parteneriate cu diverse fabrici din oraş. Elevii sunt pregătiți să devină cusători şi cizmari. Astfel, ei studiază 30 la sută din meserie la școală, iar celelalte 70 la sută le-au pus în aplicare la companie. Directorul şcolii Profesionale din Nisporeni, Dumitru Lupei, susţine că învățământul dual  va contribui la reducerea șomajului, ori a migrației.

DUMITRU LUPEI DIRECTOR ŞCOALA PROFESIONALĂ DIN NISPORENI: “Această formă de învăţământ se organizează  de comun cu agenţii economici cointeresaţi şi cu instituţiile de învăţământ. Şcoala noastră activează în acest domeniu de doi ani, avem şi prima promoţie de elevi. Această formă de învăţământ  de formare profesională la locul de muncă are în prioritate instruirea practică. Din tot cuantumul de ore necesar pregătirii meseriei, 70% sunt rezervate învăţământului practic, 30% revin instruirii teoretice care se realizează în incinta şcolii.”

O bursă de 460 de lei pe lună, cazare, transport şi masă gratuite şi posibilitatea de a învăţa o meserie. Sunt ofertele cu care şcoala profesionala din Nisporeni încearcă să-i atragă pe tineri. Însă marele avantaj pe care îl au elevii este că, după trei ani de practică în cadrul unor companii din oraş, acestea sunt dispuse să-i angajeze. Le oferă astfel un viitor în meseria pe care au învăţat-o şi salarii motivante.

ANGELA POSTOLACHE, MAISTRU, INSTRUCTOR LA MESERIA CUSĂTOR: “Avantajul acestui învăţământ este că elevul îşi vede viitorul loc de muncă, face cunoştinţă cu utilajele care sunt în industria dată, se încadrează în colectiv, cu muncitorii. Avem două meserii: de cusător şi de confecționer în încălţăminte la comandă. Elevilor le place, ei sunt încadraţi imediat în câmpul muncii.”

Angajatorii recunosc că e nevoie de şcolile profesionale, în condiţiile în care găsesc tot mai greu specialişti.

EUGEN CURILOV, DIRECTOR FABRICĂ DE ÎNCĂLŢĂMINTE: “ Avem deja prima promoţie de elevi care au fost instruiţi în sistemul dual, parţial teoria a fost predată de şcoală, lecţia de practică a fost predată la întreprindere. Referitor la avantajele învăţământului dual – sunt evidente, elevii sunt pregătiţi într-o formă mai largă, cunosc şi teorie şi practică. Muncitorii care sunt angajaţi direct la noi, ei sunt formaţi de tehnicienii noştri operaţional, adică la o singură operaţiune, însă elevii de la şcoală profesională cunosc toate operaţiunile din procesul tehnologic existent.”

Anual, peste 30 de elevi fac practică la fabricile din Nisporeni. Exemplul învățământului dual a fost preluat de la germani. În Republica Moldova există 15 companii care sunt implicate în formarea duală în colaborare cu nouă școli profesionale. Respectiv, se realizează programe pentru nouă meserii. Aproximativ 220 de elevi sunt instruiți conform acestor proiecte de studii. Conform Societății Germane pentru Cooperare Internațională, în Germania peste:
50 la sută din cetățeni au terminat un program de cooperare duală;
95 la sută din absolvenții sistemului de învățământ dual sunt angajați, în timp ce
80 la sută sunt angajate persoanele din afara învățământului profesional sau academic.
450 000 din 2,1 mln, adică 20 la sută din companii asigură instruire duală.
500 000 elevi sunt instruiți în fiecare an.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.