VIDEO. Singurul aeroport din lume unde pista e o plajă se află chiar în Europa. Cum aterizează aici un avion

0
458

Aeroportul Barra este unul dintre cele mai spectaculoase. Este, de altfel, unic în lume. Aici, avioanele aterizează și decolează direct de pe plajă. Situat în golful Traigh Mhor, din nordul insulei scoțiene Barra, aeroportul este singurul din lume unde pista este amenajată direct pe plajă, pe nisip.

Aeroportul este deținut de compania Highlands and Islands Airports, care operează și alte 11 aeroporturi din Scoția și din insulele aflate în împrejurimi. Aeroportul Barra a fost deschis în 1936, ca o metodă alternativă de transport pentru rezidenții insulei, care nu puteau ajunge pe continent decât cu ajutorul vapoarelor. La momentul deschiderii aeroportului, biletul pentru un zbor către Glasgow se vindea cu doar 5 dolari.

În 2011, aeroportul Barra a fost votat drept cel mai spectaculos din lume de către PrivateFly.com. În 2010, Barra ocupa locul 10 în top.

Plaja pe care avioanele decolează și aterizează este organizată sub forma a trei piste, dispuse triunghiular și marcate doar cu ajutorul unor pari din lemn. În timpul mareelor, pistele sunt complet acoperite de apă, așa că orarul de zbor este organizat ținând cont de acest lucru.

Zborurile de urgență operează ocazional de pe aeroport, doar în timpul nopții, când sunt folosite farurile unor mașini și câteva benzi reflectorizante pentru a ilumina pistele. Aeroportul deservește anual aproximativ 10.000 de pasageri și în jur de 1.400 de zboruri.

Aeroportul are un singur terminal, dar este dotat cu o parcare spațioasă gratuită pentru toți pasagerii zborurilor. Singurele companii aeriene care operează zboruri pe Barra sunt Longair și Flybe, folosind doar aeronave Twin Otter.

Din motive de siguranță, aeronavele cu o greutate mai mare de 2.730 de kilograme nu pot ateriza sau decola de pe acest aeroport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.