(VIDEO/FOTO) NISPORENI SĂRBĂTOREŞTE ZIUA VICTORIEI ŞI ZIUA EUROPEI

0
2601

Oraşul Nisporeni a sărbătorit astăzi Ziua Victoriei şi Ziua Europei. Evenimentele dedicate zilei de 9 Mai au început la Monumentul Eroilor din centrul oraşului. Aici, autorităţile locale au ţinut discursuri de mulţumire pentru veteranii războiului. Totodată, 9 mai este ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia Schuman, care a stat la baza creării Uniunii Europene. Despre aceste evenimente autorităţile de la Nisporeni, de asemenea, au vorbit.

 GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI: “Dragii mei nisporeneni, v-am invitat astăzi să depunem un buchet de flori la cei care şi-au onorat cel mai de sus jurământ, jurământul de a apăra Patria. Aceasta urmează de a fi transmisă şi noilor generaţii, asta urmează să facem noi an de an, indiferent de culoarea politică care va veni la conducere, indiferent de anii care vor trece după noi, noi trebuie să comemorăm victimele celui de-al doilea război mondial.”

SERGIU SOCOCOL, VICEPREŞEDINTELE RAIONULUI NISPORENI: “Ziua de 9 mai este şi va rămâne pentru multe generaţii o zi crucială, e ziua memoriei, e ziua recunoştinţei. Cele peste 7 decenii nu au şters din memoria neamului acele evenimente triste, pentru că nu este familie în ţară şi nu va fi cel puţin un membru participant în războiul din 1939-1945.”

TATIANA GHEORGHIEV, PROFESOARA DE ISTORIE: “Memoria acelei perioade dramatice este tipărită nu doar în paginile istoriei ci şi în soartă multor familii, în sclipirile focului veşnic, dar şi în sufletele celor ce înţeleg tragedia acelor vremuri. Pentru noi basarabenii, tragedia a fost dublă, s-a tras frate în frate, de asta sunt importante nu doar memoria acelor ani dar şi lecţiile dure, scrise cu sânge pe care le-a oferit întregii omeniri cel de-al doilea război mondial.”

După partea oficială, oamenii au depus flori la monumental eroilor. Pe an ce trece, la 9 mai vin tot mai puţini veterani. Majoritatea dintre ei au în jur de 90 de ani.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.