(video/infografic) Defrişarea pădurilor – o problemă pentru stabilitatea ecosistemului

0
2165

În Moldova se practică despădurirea în cantități mari. În prezent, oficial este permisă obţinerea a circa 500 de mii de metri cubi de lemn pe an. Datele statistice arata ca volumul tăierilor ilicite de pădure sunt de trei ori mai mari decât cele legale. Ecologiştii de la Nisporeni susţin ca problema tăierilor ilicite de pădure există demult şi a fost sesizată de autorităţi.

ANDREI CÂRLIG, ŞEF INSPECTORATUL ECOLOGIC NISPORENI

ANDREI CÂRLIG, ŞEF INSPECTORATUL ECOLOGIC NISPORENI: “Ce ține de tăierile ilicite, codul contravențional articolul 122, prevede amenzi foarte usturătoare, începând de la 24 de unități convenționale până la 40. Un alt articol din codul contravențional care aplică şi sancționează cetățenii este articolul 142 care se referă la transportarea materialului lemnos fără acte de proveniență. Noi aplicăm o amendă, dar această ilegalitate se sancționează nu numai cu amendă dar şi cu prejudiciul cauzat mediului.”

 

 Potrivit Inspectoratului Ecologic din Nisporeni, în anul 2017 pe teritoriul raionului au fost colectaţi circa 29 594 de metri cubi de masa lemnoasa iar pentru anul 2018 sunt planificaţi 26100. De asemenea, specialiştii de la Nisporeni consideră că pe teritoriul raionului nu trebuie să existe defrişări masive, deoarece pădurile fac parte din primul grup de protecţie, îndeplinind exclusiv funcţii de protecţie a mediului. La noi însă sunt răspândite anume tăierile, care, în mare parte, sunt ilegale. Oamenii din Nisporeni sunt contra tăierilor ilicite, ei spun că terenurile trebuie împădurite.

E normal că nu trebuie de tăiat, chiar dacă se taie, trebuie să se pună altele înapoi. Reporter: Cum trebuie să protejăm pădurile? – Chiar dacă în pădure să ne relaxăm, trebuie să strângem după noi, să nu tăiem copacii verzi. Am văzut o persoană chiar tăia şi încărca în tractor, le lua acasă, nu ştiu ce făcea cu ele.
Nu e bine, trebuie să sădim cât mai mult, nu să-i tăiem

 

 

 

Cred că principalii vinovați de aceasta suntem noi, oamenii. Dacă noi suntem principali vinovați, noi trebuie să remediem toată problema aceasta şi fiecare trebuie să se gândească singur, să aducă un cuvânt, o inițiativă şi să rezolvăm această problemă, trebuie să protejăm pădurile, să nu aruncăm deșeuri, să nu poluăm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pădurile din Moldova pot absorbi 2239 de mii de tone de bioxid de carbon pe an. De asemenea, este greu de supraevaluat rolul pădurilor în lupta cu eroziunea solului, alunecările şi deşertificarea. În condiţiile Moldovei, funcţia de protecţie a pădurilor este foarte importantă.

În ecosistemele forestiere ale ţării noastre cresc peste 1 mie de tipuri de plante sau 43% din întreaga diversitate a vegetaţiei spontane şi vieţuiesc 116 specii de animale, introduse în Cartea Roşie a RM (numărul de specii pe cale de dispariţiei este cu mult mai mare). Multe dintre acestea depind vital de copacii cu scorburi mari, ce sunt tăiaţi frecvent în timpul defrişărilor. Aceste animale pot supravieţui doar dacă sunt respectate normele tehnice de gestionare a pădurilor.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

 


Warning: A non-numeric value encountered in /home/euronova/public_html/albasat.md/wp-content/themes/albasa/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.