Programul PARE 1+1 va fi extins

0
226
Programul pentru atragerea investiţiilor în economia naţională PARE 1+1, care expiră la finele lunii curente, va fi extins până în anul 2021, transmite IPN cu referire la un proiect de decizie propus pentru dezbateri publice.
La componenta II a Programului PARE 1+1 „Instruire și suport” se prevede optimizarea setului de documente necesare pentru aplicare. Numărul de acte depuse se reduce de la opt la șase. Totodată, selectarea beneficiarilor pentru participare la componenta instruire se va face ținând cont de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate pentru participare la Program. Din criteriile de eligibilitate se propune excluderea obligației întreprinderilor de a înregistra profit pe parcursul ultimilor trei ani.

În vederea gestionării eficiente a resurselor financiare alocate în cadrul Programului, se propune completarea regulamentului cu un alineat nou: „Costuri/bunuri neeligibile”, care va include 15 categorii de costuri/bunuri care nu vor fi finanțate din banii alocați pentru Program.

Cadrul Bugetar pe Termen Mediu pe perioada 2019-2021 și Strategia sectorială de cheltuieli în domeniul dezvoltării sectorului privat, pentru finanțarea Programului PARE 1+1 pentru anii 2019-2021,  prevăd alocarea a 40 mln lei anual, care vor permite cofinanțarea a circa 480 de afaceri ale lucrătorilor migranți și/sau rude de gradul I ale acestora.

Totodată, de către Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) au fost atrase resurse financiare externe în cadrul Proiectului „Support to SMEs in rural areas” finanțat de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, pentru implementarea Programului PARE 1+1, fiind alocate 2,5 mln euro, pentru o perioadă de trei ani (2019-2021).

Astfel, urmare a modificărilor ce vor fi operate de Guvern va fi posibilă cofinanțarea suplementară a circa 500 de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.