26 de proiecte destinate tinerilor au fost declarate câștigătoare în cadrul Programului de Granturi pentru tineret 2019, anunțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Autoritățile vor aloca șapte milioane de lei.
Contactată de IPN, Carina Ene, consultant principal la Direcția tineret MECC, a precizat că jumătate dintre solicitanți au pretins suma maximă pentru finanțarea unui proiect – 350 de mii de lei. Dar nu sunt sumele finale, întrucât urmează o etapă de ajustare a cheltuielilor. „Unii solicitanți au indicat, în necunoștință de cauză, cheltuieli mai mari pentru anumite servicii, cum ar fi cazare, alimentație, transport etc. Noi numim perioada aceasta – „de ajustare la prevederile normative”. Admitem că în unele cazuri, la unele proiecte, sumele ar putea descrește, dar nu considerabil”, a spus Carina Ene.
Printre câștigătorii din acest an se găsesc și organizații care nu au mai participat anterior la programul de granturi. Printre acestea este și Fundația „Youth Development for Innovation”, care a venit cu proiectul Festivalul Voluntarilor. Sau Centrul de Informații Universitare, cu proiectul Digital STAR – Șanse pentru Tinere Active și Responsabile. Nou-venit în concurs este și Centrul de Informare și Resurse „PROBONO”, cu un proiect prin care își propune dezvoltarea capacităților de mobilizare a resurselor și serviciilor de autofinanțare a organizațiilor de tineret.
În cazul organizațiilor care au două proiecte câștigătoare, conform Regulamentului, finanțatorul împreună cu câștigătorul vor decide în privința finanțării unui singur proiect. Astfel, în locul celui de-al doilea proiect va fi înaintat altul care se află pe lista de așteptare. Tot din lista de așteptare se vor selecta proiecte în cazul în care una din organizațiile câștigătoare se va retrage.
La Programul de Granturi 2019 au fost depuse 56 de dosare. Implementarea proiectului nu trebuie să depășească perioada de zece luni, pe parcursul anului 2019.