ALBASAT
Societate

Acuzații la adresa unui liceu din capitală că a discriminat un copil cu cerințe speciale

Neli Novițchi, mamă a unui copil cu cerințe speciale, susține că feciorul ei a fost discriminat de către administrația unui liceu privat. În opinia sa, acest lucru s-a întâmplat pe motiv că administrația instituției de învățământ vede în această activitate strict un business și nu aplică principiile morale pe care le declară. Femeia le solicită autorităților să intervină cu inițiative legislative prin care comportamentul discriminatoriu al administrațiilor instituțiilor de învățământ în raport cu copiii să fie sancționat.

Într-o conferință de presă la IPN, Neli Novițchi a declarat că feciorul ei a rămas fără auz la vârsta de un an. Au muncit și au luptat mult pentru ca să-i ofere copilului șansa să audă din nou, iar după intervenții efectuate peste hotare, cu ajutorul implantului cohlear, au reușit să-l readucă din lumea tăcerii în lumea sunetului. Pentru a-l ajuta să se încadreze și să reușească la școală l-au înscris la un liceu privat, care promitea sprijin multilateral. Au fost achitați bani mulți, însă, după doi ani „de neglijență pedagogică, copilul a fost exmatriculat pentru că este unul special”. Potrivit mamei, au fost încălcate drepturile copilului, iar școala este atribuită ca un bun gestionat pe placul administrației.

„Este vorba despre liceul Davinci care a refuzat să-mi accepte copilul pentru a studia în continuare pe motivul dizabilității auditive. Am o rugăminte către societatea civilă, către acei părinți care au fost impuși de către administrația liceului să-și transfere copilul în altă instituție, ieșiți și vorbiți. Să punem final acestui business care își bate joc de copiii noștri și de banii noștri. Aceste persoane nu-și fac munca și nu educă copiii după standardele bunului simț și drepturile copilului, ci doar fac business pe copii”, a spus Neli Novițchi

Neli Novițchi afirmă că au urmat plângeri adresate Ministerului Educației, Oficiul Avocatului Poporului și Consiliului Nediscriminării. „Ministerul mi-a spus: „copilul tău, problema ta”. Consiliul Nediscriminare, prin atitudinea sa și prin abordarea situației în care ne-am pomenit noi și copilul nostru a dat de înțeles că de fapt urăște copiii cu dizabilități. Avocatul poporului emite concluzii pe care toate instituțiile statului le ignoră. Atunci de ce mai emite astfel de concluzii dacă acestea sunt ignorate?”, se întreabă mama copilului.

Femeia spune că a fost indignată de motivele pentru care copilul ei a fost exmatriculat. Or, atunci când a mers să-l înscrie la liceu, a discutat direct cu administrația, a comunicat despre starea lui de sănătate și atunci nu a existat nicio problemă. Băiatul a fost înscris în clasa întâi, iar administrația a dat asigurări că pedagogii dețin practică de lucru cu asemenea copii. Însă, când a mers să achite următoarea tranșă a contractului, a fost rugată să-și retragă copilul din instituție pe motiv că el trebuie instruit la domiciliu sau într-o școală specială. Plecarea forțată din instituția de învățământ cu care s-a obișnuit i-a creat copilului o traumă psihologică.

Au urmat plângeri în diferite instanțe, însă nimeni nu poartă vreo răspundere. „De ce fac public acest caz anume astăzi? Astăzi, de 1 iunie, Ziua internațională a copilului, vreau să fiu auzită de autoritățile statului, care trebuie să intervină în astfel de situații strigătoare la cer”, a mai spus Neli Novițchi.

Related posts

Cursul valutar oficial la 22.01.2022

Albasat

În Nisporeni a început să toarne cu găleata (GALERIE FOTO)

Albasat

Biroul național Interpol cere Biroului din Lyon urmărirea lui Platon și Cavcaliuc

Albasat

Leave a Comment