ALBASAT
Actualitate Economie Emisiune Nisporeni Societate

Afacerea fraților Țîgulea: Un model de reușită în agricultura modernă

În 2004, frații Țîgulea au pus bazele afacerii lor, înființând o plantație de trei hectare de viță de vie. De-a lungul timpului, au extins suprafața cultivată la 30 de hectare de viță de vie și 20 de hectare de livadă, toate aflate în satul Grozești, raionul Nisporeni. Aici, ei beneficiază de sistemul centralizat de irigare al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare „Pruteni-II”.

Eduard Țîgulea, antreprenor
Eduard Țîgulea, antreprenor

Eduard Țîgulea, unul dintre cofondatorii acestei afaceri, ne-a dezvăluit trecutul și evoluția acestei întreprinderi. El a precizat: „Am început afacerea noastră în 2003-2004, când am plantat primul hectar de viță de vie, adică primii trei hectari. Pe măsură ce au apărut noi cumpărători, a devenit necesară extinderea suprafeței cultivate. În 2018, ne-am concentrat pe localitatea Bărboieni, unde suntem în aria sistemului de irigare centralizat din râul Prut. Acum avem 30 de hectare de viță de vie cu soiurile Moldova și Alb de Suruceni plantate în Bărboieni, Nisporeni.

Ne aflăm acum în plantația plantată în 2018, care este amenajată în sistem tradițional, cu spalier vertical și șase rânduri de sârmă. Aici, avem instalat sistemul de irigare, iar recolta este foarte bună atât ca calitate, cât și ca cantitate. În 2023, am utilizat aproximativ 2.000 de metri cubi de apă pentru fiecare hectar de viță de vie”.

Cu o producție de struguri de peste 15 tone la hectar, frații Țîgulea se laudă cu calitatea diversificată, de la prima categorie până la cea extra. Bobul atinge mărimea minimă de 18 mm. În prezent, frații Țîgulea desfășoară operațiunile de recoltare, ambalare și depozitare a fructelor în camerele special amenajate, urmând ca acestea să ajungă ulterior pe piață.

Exporturile majoritare către Uniunea Europeană

Eduard Țîgulea dezvăluie că peste 90% din producția lor este destinată piețelor Uniunii Europene, cu un accent principal pe România, precum și pe alte țări precum Polonia, în timp ce o cantitate mai mică ajunge pe piața internă și în țările din Comunitatea Statelor Independente (C.S.I.). Cu un export anual de aproximativ o mie de tone de prune și o mie de tone de struguri, întreprinderea fraților Țîgulea respectă cu strictețe standardele de calitate GLOBALG.A.P. și GRASP, ceea ce le permite să comercializeze cu succes fructele pe piața Uniunii Europene.

Eduard Țîgulea: “Noi am început să exportăm în România din 2005, până când România s-a obișnuit cu gustul nostru, i-am cucerit cu gustul strugurilor din Moldova încet, dar sigur. Acum continuăm să exportăm. Căutăm noi piețe, trimițând câte doi-trei paleți pentru a încerca, dar este o provocare, este o muncă anevoioasă. Mulți doresc struguri fără semințe, cu toate că, după cum știm noi, mulți folosesc făină din semințe de struguri, ceea ce este foarte benefic pentru sănătatea omului. Cu alte cuvinte, nu știu de ce nu ar mânca struguri cu semințe. Părerea mea este că ar fi mult mai benefic cu ele”.

Impactul războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina a afectat indirect afacerea fraților Țîgulea prin creșterea prețurilor la input-uri și dificultatea de a găsi forță de muncă. Cu toate acestea, ei continuă să lucreze pentru a rezolva aceste probleme.

Eduard Țîgulea: „Prețurile la input-uri au crescut, dar în rest, războiul din Ucraina nu a avut un impact semnificativ asupra activității noastre. Suntem localizați la o distanță semnificativă de zona de conflict, dar găsirea forței de muncă a devenit o provocare mai mare. Cu toate acestea, lucrăm asiduu pentru a depăși toate problemele pe care le întâmpinăm”.

Alegerea pieței Uniunii Europene

Uniunea Europeană este principala piață pentru întreprindere datorită dimensiunii sale mari și a cererii ridicate. Eduard Țîgulea subliniază că, deși cheltuielile au crescut semnificativ, calitatea este esențială pentru competitivitate pe această piață.

Eduard Țîgulea: „Este o piață foarte mare, cu 500 de milioane de consumatori. Dacă ne gândim că fiecare consumator ar mânca un kilogram de struguri, atunci ar fi nevoie de cinci țări de mărimea Moldovei pentru a satisface cererea lor. Este o piață expansivă care pune accent pe calitate. Nu numai Uniunea Europeană, ci chiar și Rusia cere produse de înaltă calitate. Cred că viitorul aparține producătorilor care se axează pe calitate. Calitatea bate prețul. Să vorbim că prețurile sunt mari, nu?  În 2017 și 2018, exportam un kilogram de struguri sau prune cu aproximativ 75-80 de cenți. Același preț se menține în 2023, dar costurile au crescut semnificativ”.

Eduard Țîgulea a vorbit și despre provocările cu care se confruntă în activitatea sa. El susține că există anumite obstacole legate de sistemul de subvenționare.

Eduard Țîgulea: “Aș putea spune că nu am întâmpinat probleme majore. Totuși, când vine vorba de legislație, există unele obstacole legate de sistemul de subvenționare. De pildă, în 2022 am instalat un sistem de suport de tip pergolă pe o suprafață de 10 hectare. Costul acestuia a fost foarte mare, depășind 3 milioane de lei. Regulamentul anticipat menționa că sistemul de suport tip pergolă poate fi depus pentru subvenționare în primii 1-4 ani de la plantare. Anul trecut eram în al doilea an, iar acum suntem în al treilea an. Cu toate acestea, legislația a fost modificată, limitându-se la primii 1-3 ani. Prin urmare, suntem nevoiți să contractăm un credit de 2 milioane de lei pentru a putea achita datoria și a fi eligibili pentru subvenționare.”

Feodora Ursu, responsabilă de muncitori, aduce în prim-plan părerea angajaților și experiența sa de peste 10 ani în cadrul afacerii. Ea subliniază importanța muncii lor și schimbările pe care le-au adoptat în procesul de creștere a viței de vie și livadă. Potrivit ei: „Suntem bucuroși că muncim la noi acasă și avem zi de zi de muncă. Și dacă înainte noi munceam mai mult, acum ne-a ușurat munca, fiindcă am renunțat la săpă. Acum folosim tehnică și lucrăm mai mult în verde. Suntem mândri de șefii noștri, suntem plătiți la timp, și suntem bucuroase de rezultatele muncii noastre. Ne bucurăm de munca pe care o depunem.”

Feodora Ursu ne oferă și o privire în procesul de aranjare a strugurilor în lăzi…..

Valentina Ciocirlan și Maia Pretuleac ne dezvăluie pașii pe care îi urmează în activitatea lor, punând în prim-plan procesul de aranjare a strugurilor în ladă: „Lucrăm la poamă, culegem, punem în lădiță, îi aranjăm și îi ducem la export, peste hotare. Le aranjam așa frumos, cu codița în sus.”

Angela Lupei, locuitoare din satul Bratuleni, raionul Nisporeni, împărtășește bucuria muncii în vie: „Culegem poama, care a roditi un an și o aranjăm frumos în lazi. Îmi place munca, poama e foarte frumos rodită și am venit să muncim și să facem un ban”.

Planuri de Viitor

Planurile lor pentru viitor includ extinderea și intensificarea producției, concentrându-se pe ambalarea produselor în moduri care să le adauge valoare. În plus, își propun să exploreze noi piețe europene, cum ar fi Germania, pe lângă cele cu care au deja contracte de export. Frații Țîgulea oferă un sfat valoros pentru tinerii antreprenori agricoli:

Eduard Țîgulea: „De 7 ori să măsoară și o dată să taie. În primul rând, și în primul rând, trebuie să ai întâi piața de desfacere, și apoi să produci. Dacă nu ai piață de desfacere, eu cred că nu trebuie să produci, aceasta este părerea mea. Trebuie să existe un ciclu închis, de la producere până la comerț, dacă vrei să ai succes.”

Ceea ce îi motivează pe frații Țîgulea să continue această afacere de familie este pasiunea și devotamentul față de ceea ce fac. Pentru ei, afacerea cu viță de vie și livadă a devenit un adevărat mod de viață. Cu trei frați implicați în toate aspectele procesului, de la plantare până la comercializare, ei cred cu tărie că unitatea lor este o componentă vitală a succesului afacerii.

Sergiu Țîgulea, administrator: „Aceasta este activitatea noastră. Am moștenit-o încă de la părinții noștri. Tata a fost inginer agronom și ne-a învățat cum să producem fructe. Ne implicăm cu pasiune și ne place ceea ce facem. De-a lungul timpului, am dezvoltat un sistem de irigare care ne ajută să obținem producții bune.”

Eduard Țîgulea: „Fratele nostru mijlociu se ocupă de procesul de producere și creștere, eu sunt responsabil pentru contabilitate, iar celălalt frate se ocupă de comerț. Toți trei suntem implicați. Când suntem uniți, afacerea merge mai bine. Când lucrurile sunt gestionate individual, apar probleme și totul devine mai complicat.”

Cu toate provocările și eforturile depuse, afacerea fraților Țîgulea continuă să prospere, aducând gustul dulce și suculent al strugurilor moldovenești în casele consumatorilor din Europa. Dragostea lor pentru ceea ce fac, pasiunea și devotamentul față de afacerea de familie au fost cheia succesului. Cu o muncă asiduă și o echipă dedicată, acești producători de struguri și fructe reușesc să aducă pe piața europeană produse de cea mai înaltă calitate. Este o poveste de perseverență și unitate familială, unde fiecare membru contribuie la succesul acestei afaceri.

Related posts

Un protocol privind reglementarea construirii apeductului care va subtraversa Prutul, semnat

AlbasatTV, Nisporeni

Cauză penală în urma altercațiilor provocate de un grup de agricultori ieșiți la protest

AlbasatTV, Nisporeni

Biblioteca Naţională va găzdui o expoziție dedicată luptei împotriva traficului de persoane

Albasat

Leave a Comment