ALBASAT
Actualitate Societate

Anca-Dana Dragu este numită guvernatoare a Băncii Naționale a Moldove

Anca-Dana Dragu este numită guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), președintă a Consiliului de supraveghere și a Comitetului executiv, pe un termen de șapte ani. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de Parlament cu votul a 58 de deputați PAS, transmite IPN.

Candidatura a fost propusă de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Potrivit CV-ului prezentat, Anca-Dana Dragu are o experiență de peste 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional. Anca Dragu a mai fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României și, în 2020, a fost aleasă în funcția de președinte al Senatului României.

Potrivit legislației, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei este numit de Parlament, la propunerea Președintelui Parlamentului.

Într-o reacție pentru presa din România, Anca Dragu, a relatat că este o onoare pentru ea să contribuie la parcursul european al Republicii Moldova. „Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a țării și prosperitate pentru toți cetățenii. Nu va fi un drum ușor, dar cu răbdare, determinare și pricepere vom putea duce la bun sfârșit proiectul european”, a declarat Anca Dragu.

Deputații din Fracțiunea Blocului Socialiștilor și Comuniștilor (BCS) au condamnat numirea Ancăi Dragu în fruntea Băncii Naționale a Moldovei. În opinia lor, PAS încalcă legea cu privire la BNM prin numirea în fruntea acestei instituții a unui cetățean dinafara țării, cetățenia căreia cetățenia Republicii Moldova i-a fost acordată cu încălcarea legislației. „Asemenea acțiuni reprezintă o bătaie de joc față de legile Republicii Moldova, Constituția Republicii Moldova, față de Banca Națională și față de bunul simț”, a declarat Vlad Batrîncea, spunând că socialiștii vor contesta decizia la Curtea Constituțională.

Președinția a publicat decretul prin care Ancăi Dragu i se acordă cetățenia Republicii Moldova. Documentul a fost semnat în data de 21 decembrie 2023 și intră în vigoare în data semnării.

Anca-Dana Dragu îi ia locul lui Octavian Armașu, revocat din funcție în seara zilei de 21 decembrie. Pentru demiterea acestuia au votat 81 de deputați.

Related posts

Pentru prima dată, valoarea totală a criptomonedelor a trecut de 1.000 de miliarde de dolari

Albasat

Clădirea Liceului „Prometeu” din satul Grozești a fost reabilitată termic

AlbasatTV, Nisporeni

Ministrul Educației: Școlile nu au fost deschise pentru ca să fie închise

Albasat

Leave a Comment