ALBASAT
Societate

Andrei Spînu: Cauzele avariei de la Termoelectrica, investigate cu sprijinul SIS

Circumstanțele avariei de la Termoelectrica sunt analizate de două grupuri de anchetă, fiind vorba despre o investigație internă și o anchetă externă cu implicarea reprezentanților SIS. O spune vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia reprezentanții întreprinderii dau asigurări că defecțiunea va fi remediată până la 20 decembrie. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale spune că nu există nicio legătură dintre solicitările de majorare a energiei electrice și avaria de la Termoelectrica, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că ANRE va decide, dacă solicitările de majorare a tarifului la energia electrică depuse de Premier Energy și FEE Nord sunt argumentate. Ieri, Premier Energy a cerut o majorare de până la 6,39 de lei/kWh (fără TVA), iar FEE-Nord a solicitat majorarea tarifului până la 5,68 lei/kWh (fără TVA). Andrei Spînu dă asigurări că dacă tarifele vor crește din nou, Guvernul le va oferi cetățenilor compensații.

„Este adevărat că prețul de achiziție a energiei electrice a crescut în luna noiembrie, întrucât nu mai procurăm energie electrică de la MGRES, ci o procurăm de pe piață, în raport de 65% de pe bursa română de mărfuri. Nu știu dacă este justificat ca tariful să fie peste 6 lei, așteptăm decizia ANRE și ne va fi mai clar. Important este că aceste tarife vor fi compensate. Conform hotărârii de Guvern aprobată săptămâna trecută, pentru cei mai vulnerabili va fi de 3,7 lei sau 3,3 lei, în funcție de cum va stabili ANRE. Respectiv, pentru primii 75kW în care se încadrează foarte mulți consumatori, tariful va fi mult mai mic decât cel reglementat”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Potrivit experților în domeniul energetic, majorarea tarifelor la energia electrică ar fi determinată de incapacitatea Termoelectrica de a mai genera energie electrică, în urma avariei produse la scurt timp după reparația capitală efectuată de compania Horus.

„Nu cred că are legătură, prețul de achiziție a energiei produse Termoelectrica este de 220 de euro pe MW, iar noi am avut zile când de pe bursa română am plătit mai puțin de 220 de euro”, a spus vicepremierul Andrei Spînu.

Andrei Spînu mai spune că avaria de la Termoelectrica n-a fost comunicată conducerii țării, întrucât astfel de incidente au loc frecvent, iar șefii întreprinderii au considerat inoportună comunicarea acestei defecțiuni.

„Am aflat despre avaria de la Termoelectrica în același timp cu doamna prim-ministru, am aflat de la un jurnalist. Termoelectrica a comunicat cu întârziere, acum este o anchetă internă la Termoelectrica, suplimentar prim-ministrul a semnat o dispoziție pentru crearea unui grup extern de anchetă care va investiga în decurs de 30 de zile toate detaliile acestei avarii. Deja s-a desfăcut turbina. Ultima estimare primită de la Termoelectrica este 20 decembrie, termenul când ar putea fi reparat generatorul. În cadrul grupului de anchetă sunt implicați și  reprezentanți SIS”, a mai spus Andrei Spînu.

În prezent, consumatorii casnici deserviți de Premier Energy achită pentru energia electrică un tarif de 4,77 lei/kWh, iar consumatorii din nordul țării deserviți de Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE Nord) – 4,81 lei/kWh.

Related posts

Cursul valutar oficial la 09.03.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Consumul de gaze în martie a scăzut cu peste 50% față de aceeași perioadă a anului trecut

AlbasatTV, Nisporeni

Alte 912 de cazuri noi de coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore în R. Moldova

Albasat

Leave a Comment