ALBASAT
Actualitate Societate

Audieri parlamentare cu privire la dosarul penal în care e vizat un membru CSM

Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități desfășoară luni audieri publice pe marginea existenței unui dosar penal pentru acte de corupție în privința membrului Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean, transmite IPN.

Iulian Muntean a fost desemnat de Parlament pe 7 septembrie în calitate de membru în Consiliul Superior al Magistraturii din rândul non-judecătorilor. El este avocat și anterior a fost lector universitar la mai multe instituții de învățământ superior din Republica Moldova.

Pe 20 septembrie au apărut informații în mediul public că Iulian Muntean este implicat într-o investigație penală pornită pentru corupere pasivă. Acesta nu neagă faptul că în anul 2018 a fost pornită o cauză penală, în cadrul căreia i-a fost atribuit statutul procesual de învinuit. Aparent, acesta nu a declarat această circumstanță în fața Comisiei pre-vetting și nici nu a prezentat o dovadă a încercării sale de a afla care e statutul acestei cauze penale.

În urma informațiilor apărute în spațiul public, Iulian Muntean a declarat că „acest așa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare”. Potrivit lui, acest dosar nu este în nicio bază de date, gestionată de organele statului.

La sfârșitul săptămânii trecute membrii Consiliului Superior al Magistraturii au emis o declarație în care îi solicită colegului lor, Iulian Muntean, să-și depună demisia din funcția de membru al CSM. Cu o solicitarea similară a venit și ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Aceasta, după ce Iulian Muntean, numit recent de Parlament în CSM, nu a comunicat despre calitatea sa de învinuit într-un dosar penal pe fapte de corupție.

Ulterior, Iulian Muntean a scris pe o rețea de socializare că, pentru a nu compromite activitatea CSM, „crede că va depune cererea de demisie la Secretariatul Parlamentului”.

Audierile sunt programate pentru ora 11.00 și urmează să se desfășoară la Parlament, în Sala Europa.

Related posts

Profesori din 30 de școli sunt instruiți să predea noua disciplină „Inovații și Sustenabilitate”

AlbasatTV, Nisporeni

Informația privind cursele de transport va fi disponibilă în format electronic

AlbasatTV, Nisporeni

Boris Johnson intră în izolare. Premierul britanic a intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus

Albasat

Leave a Comment