Portal de știri
Societate

BNM menține ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivelul de 21,5%. Totodată, se mențin ratele de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 23,5% anual, iar la depozitele overnight – la nivelul de 19,5% anual. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 8 noiembrie, transmite IPN.

Potrivit BNM, decizia a fost adoptată în condițiile transmiterii efectelor măsurilor de politică monetară anterioare și urmărește încetinirea prețurilor de consum, prin atenuarea efectelor secundare ale șocurilor de ofertă, precum și prin susținerea în continuare a intermedierii financiare în moneda națională și a economisirii în defavoarea consumului, echilibrarea balanței comerciale, prin ancorarea așteptărilor inflaționiste.

Conform prognozelor anterioare și a celei curente, inflația anuală în trimestrul IV 2022 va atinge nivelul maxim și va schimba traiectoria, diminuându-se pentru toată perioada prognozată. În contextul schimbării direcției inflației, conduita politicii monetare va necesita ajustarea cu atenție sporită la realitățile naționale și mondiale, pentru a crea condiții adecvate atingerii obiectivului fundamental al BNM.

În condițiile existenței riscurilor și incertitudinilor majore, în momentul în care balanța riscurilor se va înclina în direcția celor dezinflaționiste, BNM va promova o politică monetară stimulativă, care va asigura readucerea și menținerea inflației în proximitatea țintei.

Rata anuală a inflației a crescut până la 34% în septembrie 2022, sau cu 2,2 puncte procentuale față de iunie 2022.

Related posts

Cursul valutar oficial la 14.11.2020

Albasat

Site-urile de informaţii din Lituania au decis să blocheze comentariile publice la articolele despre COVID-19

Albasat

Elevii din trei școli și 153 de clase învață la distanță

Albasat

Leave a Comment