ALBASAT
Societate

Campanie națională „ABC-ul drumului în siguranță”

În instituțiile de învățământ general din Republica Moldova, dar și centrele de tineret și instituțiile de învățământ extrașcolar se va desfășura o campanie de informare despre siguranța rutieră pentru copii și părinții acestora. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, a anunțat Adriana Cazacu, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării, citată de IPN.

„Ne-am propus să organizăm această campanie națională „ABC-ul drumului în siguranță”  în perioada martie-mai. Ne pregătim pentru sezonul estival, pentru sfârșitul anului școlar, atunci când copiii sunt în vacanță și nu se află sub supravegherea profesorilor”, a precizat Adriana Cazacu, în cadrul unei ședințe de lucru convocată de Ministerul Afacerilor Interne.

Secretarul de stat a declarat că accentul va fi pus inclusiv pe sensibilizarea și responsabilizarea părinților, astfel încât să fie diminuate „cazurile tragice care sunt regretabile pentru țară și sistemul educațional”. În cadrul campaniei vor fi realizate filmulețe, mesaje audio care vor fi prezentate la radio.

Adriana Cazacu a spus că Ministerul va sprijini inițiativa lansată la eveniment de a constitui un grup de lucru care va avea sarcina de a reglementa traseele pentru bicicliști, pentru că școlile sportive la fel sunt în subordinea Ministerului Educației și Cercetării. Grupul de lucru va include asociații de bicicliști, federații sportive și alte entități. Astfel, reieșind din infrastructura rutieră existentă în prezent și luând în considerare analiza situației accidentale înregistrată, vor fi elaborate rute mai sigure pentru bicicliști, pentru desfășurarea antrenamentelor sau pentru deplasare.

La ședință a participat și directorul general interimar al întreprinderii „Administrația de Stat a Drumurilor”, Sergiu Bejan, care a subliniat necesitatea minimizării furtului semnelor de circulație rutieră, precizând că în Moldova se fură între 5000 – 7000 de semne anual. O problemă reprezintă și vânzătorii ambulanți de produse pe marginea drumului care provoacă atât ambuteiaje, cât și afectează siguranța la trafic. Potrivit oficialului, există zone în care nu poate fi generată nicio activitate economică fără riscuri pentru siguranța rutieră.  

„Toți cei care urcă în stare de ebrietate la volan, se droghează, vorbesc la telefon, nu permit pietonului traversarea, încalcă viteza și multe alte ilegalități pe care și le comit conștient, nu vor scăpa de pedeapsă. Sancțiunile vor fi aplicate dur. Vom veghea ca mecanismul pe care îl introducem și legea să funcționeze, astfel ca să avem, așa cum ne-am propus, mai mare siguranța pe drumurile noastre, deoarece Moldova își propune să dezvolte drumuri bune care să unească și mediul de afaceri, turismul și să aducă investiții și dezvoltare în comunitățile noastre”, a declarat ministrul afacerilor interne, Ana Revenco.

MAI a reușit să finalizeze și să transmită un proiect de lege la Parlament care se referă nu doar la înăsprirea sancțiunilor pentru participanții la trafic, ci conține mecanisme noi de implementare care să-i responsabilizeze pe aceștia. Parlamentul va examina acest proiect în lectura a doua în data de 2 martie.

Related posts

Consecințele tragice ale războiului din Ucraina sunt prezentate într-o expoziție de realitate virtuală la Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Режим самоизоляции, вероятно, будет пересмотрен

Albasat

Răspunsul sistemului național anti-trafic trezește motive de îngrijorare, La Strada

Albasat

Leave a Comment