Portal de știri
Fără categorie

Carențe de transparență în activitatea administrației publice locale

Autoritățile publice locale de nivelul II asigură un nivel scăzut al transparenței procesului de achiziții, aceasta rezumându-se la publicarea planurilor de achiziție. Acestea nu publică pe paginile web oficiale dările de seamă privind achizițiile publice de valoare mică și, respectiv, rapoartele trimestriale, semestriale și anuale privind monitorizarea executării contractelor de achiziție publică. Constatările se regăsesc într-o monitorizare prezentată miercuri, 19 iunie, de către Asociația Promo-LEX, transmite IPN.
Obiectul monitorizării au fost consiliile raionale, consiliile municipale (Bălți și Chișinău), Adunarea Populară a Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia (UTAG). De asemenea, este vorba despre autorități executive, cum ar fi președintele raionului, primarul general al municipiului Chișinău, primarul municipiului Bălți, guvernatorul UTAG.

Potrivit raportului, canalele online de comunicare continuă să fie cele mai solicitate de către cetățeni în intenția lor de a se informa despre activitatea autorităților publice locale, ba chiar s-a înregistrat o continuă creștere față de primul semestru 2018. În special este vorba despre rețelele sociale.

Promo-LEX constată regrese în ceea ce privește raporturile dintre autoritățile APL și solicitanții de informație cu caracter oficial, deoarece s-a majorat numărul de cazuri de furnizare a răspunsurilor cu încălcarea termenelor legale, față de primul semestru al anului 2018, de la șase la nouă cazuri.

Experții constată o stare moderat pozitivă la compartimentul transparența concursurilor pentru ocuparea funcției publice. Autoritățile APL care au indicat organizarea concursurilor au respectat în mare parte condițiile de publicare a acestora prin plasarea anunțului și a condițiilor pe pagina web și în mass-media.

Pe parcursul anului 2018, Promo-LEX a constatat o implicare redusă a cetățenilor în procesul de elaborare a bugetelor locale. Doar 44 din cei 97 respondenți din rândul cetățenilor au declarat că au participat la consultarea publică a proiectului bugetului UAT pentru anul curent. În opinia experților, deși este în creștere față de anul trecut, acesta este în continuare este un rezultat nesemnificativ, mai ales în condițiile în care din rândul părților interesate fac parte nu doar asociații obștești și de mass-media, ci și agenți economici.

Monitorizarea transparenței procesului decizional al APL-urilor de nivelul II și UTA Găgăuzia a fost realizată în perioada 1 iulie -31 decembrie 2018.

Related posts

Marți și miercuri persistă riscul de deconectări de la energia electrică în toată țara

AlbasatTV, Nisporeni

Dinu Plîngău despre avaria de la Termoelectrica: sabotaj și prejudicierea bugetului de stat

AlbasatTV, Nisporeni

Klaus Iohannis: Este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european

AlbasatTV, Nisporeni

Andrei Spînu: Pe 29 noiembrie avem un deficit de energie electrică de 74%

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 29.11.2022

AlbasatTV, Nisporeni

UE va sancţiona țările care ocolesc sancțiunile împotriva Rusiei

Vladimir Odnostalco: Veniturile reale ale oamenilor au scăzut cu cel puțin 15%

AlbasatTV, Nisporeni

Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret revine la Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Platforma DA a depus denunț la Procuratură privind negocierile cu compania Horus

AlbasatTV, Nisporeni

România donează echipament digital pentru 20 de școli din Republica Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment