Pe parcursul anului trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 33 de hotărâri în privința Republicii Moldova și 34 de decizii de inadmisibilitate. Dintre cele 33 de hotărâri pronunțate, șase au fost în privința Republicii Moldova și a Federației Ruse, fiind constatată încălcarea drepturilor cetățenilor din stânga Nistrului.
Într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției, citat de IPN, se spune că raportul agentului guverpost_titlental al Moldovei la CEDO relevă încălcarea mai frecventă a unui șir de articole din Convenția europeană a drepturilor omului. Este vorba de condiții inumane, tratament inuman și degradant în timpul detenției, dreptul la libertate și la siguranță, dreptul la un proces echitabil și dreptul la un remediu efectiv. Sumă satisfacției dictată de CEDO anul trecut a fost de peste 5,4 milioane de lei.
Potrivit Ministerului Justiției, comparativ cu anii precedenți, în 2018 s-au înregistrat progrese privind măsurile întreprinse în vederea asigurării executării hotărârilor CEDO, achitării în termen a sumelor, sporirii gradului de implicare a autorităților relevante în procesul de executare, precum și a modificării cadrului normativ în vederea umanizării politicii penale. A fost adoptată aduse modificări la Codul penal și Codul de procedura penală. Aceste modificări vizează posibilitatea de a acorda compensații persoanelor deținute în condiții inadecvate de detenție și posibilitatea eliberării acestora înainte de termen.
Potrivit unor date ale Centrului de Resurse Juridice, în 2018, CEDO a înregistrat 814 cereri împotriva Republicii Moldova, cu 7,4% mai multe comparativ cu anul 2017, când au fost depuse 758 de cereri. Raportat la populația țării, moldovenii s-au adresat la CEDO de 2,5 ori mai des decât media europeană. Anul trecut, CEDO a pronunțat cu 17 hotărâri mai multe față de 2017.