ALBASAT
Actualitate Societate

Chișinăul declară situație excepțională în legătură cu focarele de gripă aviară

În municipiul Chișinău a fost declarată situație excepțională în legătură cu depistarea de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor unor focare de gripă aviară. Decizia a fost aprobată vineri de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, transmite IPN.

Șefa Direcției municipale Chișinău la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Igor Crudu,  a specificat că focare de H1N1 au fost depistate la populația de lebede care iernează pe albiile unor râuri și lacuri de pe teritoriul Republicii Moldova. În prezent sunt confirmate patru focare de influență aviară înalt patogenă, inclusiv un focar în municipiul Chișinău, orașul Vatra, lacul Ghidighici.

Printre cerințele impuse de autorități în perioada de situație excepțională se numără interzicerea accesului păsărilor din gospodăriile oamenilor pe imașuri, lacuri, râuri etc., precum și sporirea măsurilor de combatere a comerțului stradal ilicit cu produse alimentare sau animale vii care pot potența riscul infectării. În perioada excepțională se interzic expozițiile, târgurile cu vânzare a animalelor vii (păsări, inclusiv cele decorative).

Va fi creată o comisie de evaluare a pagubelor, conform prevederilor legislației, în caz de depistare a focarelor de păsări domestice, atât în zona de protecție, cât și în zonele de supraveghere.

Toate restricțiile urmează a fi ridicate în timp de 90 de zile de la data identificării ultimului caz depistat de boală.

Gripa aviară este o infecție înalt contagioasă. Se poate transmite și de la animale la om.

Related posts

Mareșalul Senatului polonez, Tomasz Grodzki, în vizită oficială la Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 14.04.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Bilete la sanatoriu pentru participanții la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl

Albasat

Leave a Comment