Fără categorie

Consumul de tutun cauzează anual circa 4700 de decese în Republica Moldova

Consumul de tutun și expunerea la fumul de tutun cauzează anual în Republica Moldova circa 4700 de decese (cca. 12% din totalul deceselor), peste 60% fiind decese premature, în vârsta aptă de muncă.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, tutunul cauzează boli cardiace, cancer (îndeosebi cancerul pulmonar), boli cerebrale, diabet zaharat, boli pulmonare distructive cronice, ateroscleroza, la nivel global, tutunul fiind responsabil de circa 8 milioane de decese anual.

În fiecare an, la 31 mai, întreaga lume marchează „Ziua Mondială fără Tutun”. În acest an, genericul zilei este „Tutunul și sănătatea plămânilor”, pentru a crește gradul de conștientizare a populației privind impactul consumului de tutun și a expunerii la fumul de țigară asupra sănătății.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat în anul 2017, „Programul naţional privind controlul tutunului”, „Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia pentru perioada 2017 – 2021”, precum și „Regulamentul sanitar privind avertismentele de sănătate și etichetarea produselor din tutun”, iar în 2018 au fost majorate prețurile de comercializare cu amănuntul a țigărilor. De asemenea, au fost examinate și coordonate pachetele unitare și ambalajul exterior cu plasarea pe ele a avertismentelor de sănătate.

Un rol important în combaterea fumatului este acordarea asistenței de consiliere și tratament al persoanelor dependente de tutun. În cadrul Dispensarului Republican de Narcologie, pe parcursul anului 2018 au fost acordate servicii de consiliere pentru renunțare la fumat pentru 468 de persoane, 305 persoane au primit tratament medicamentos a dependenței de tutun. De servicii de consiliere psihologică și terapie cognitiva comportamentală au beneficiat 325 de persoane.

În perioada 28-31 mai, toate instituțiile medico-sanitare republicane, municipale și raionale vor organiza și desfășura ședințe informative, consilierea pacienților, discuții publice în instituțiile școlare etc.

Pentru a solicita ajutor în renunțarea la fumat, cetățenii pot apela Linia verde la numărul de telefon: 080010001, iar în cazul în care a fost încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice la numărul 080012300, apelurile fiind gratuite.

Related posts

Începe demolarea blocului avariat de la Otaci

Albasat

Campanie de prevenire a incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon în perioada rece

Albasat

8 cazuri noi de COVID-19, confirmate astăzi în raionul Nisporeni

Albasat

Alte 649 de cazuri noi de coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore în R. Moldova

Albasat

Rusia impune purtarea măștii în unele locuri publice și recomandă închiderea barurilor noaptea

Albasat

CSM a repus în funcție cinci judecători

Albasat

A fost lansat Portalul Guvernamental al Cetățeanului

Albasat

Мужчина из Кожушны, сбитый машиной, остался лежать на обочине

Albasat

Alegerile prezidențiale de duminică vor fi monitorizate de peste două mii de observatori

Albasat

Un bărbat din Cojușna, lovit de un automobil și lăsat să zacă pe marginea drumului

Albasat

Leave a Comment