Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Sfântul Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.
Astăzi, mai multe localități își serbează hramul, printre care este și satul Păruceni din raionul Nisporeni, biserica din sat având-ul drept ocrotitor pe sfântul Gheorghe.
De astăzi, conform tradițiilor, se incepe munca intensivă în stâni, considerându-se că anul va fi cu belșug, dacă astăzi se începe munca.
Totodată, sărbătoarea Sfântului Gheorghe aduce belșugul pe grâne, considerându-se că dacă ziua este frumoasă, vara va fi rodnică, iar belșugul bogat.
În popor se mai zice că după Sfântul Gheorghe nu vor mai fi înghețuri, oamenii fiind liniștiți, că roada va fi bogată și nu mai este în pericol de îngheț.
Potrivit mai multor surse, Marele Mucenic Gheorghe a fost general în armata romană pe vremea domniei împăratului Dioclețian. A urcat în ierarhia militară datorită priceperii sale în arta războiului. Era foarte apreciat la curtea imperială, însă avea o religie interzisă în sec. al IV-lea în imperiul roman. Dioclețian credea că insuccesele sale erau din cauza creştinilor care nu doreau să jertfească zeilor războiului, de aceea îi prigonea pe creştini. Generalul Gheorghe a căzut şi el victimă persecuţiei, a fost închis şi torturat pentru a renunţa la creştinism, dar nu a cedat şi a fost executat prin tăierea capului.
Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai onoraţi sfinţi în creştinism, fapt dovedit de numărul mare de oameni care îi poartă numele, precum şi de localităţi ce l-au ales ca ocrotitor. Fiind un sfânt militar, este şi patronul spiritual al armatei.