Foarte multe lucruri din viața noastră se leagă de o activitate foarte plăcută, de care avem nevoie cu toții – somnul.
Pentru a înțelege mai bine particularitățile acestui obicei, trebuie să intrăm puțin în lumea lui Matthew Walker – director la Center for Human Sleep Science la Universitatea din California, Berkeley.
Mai exact, Matt lucrează în cadrul unui institut al cărui scop este să înțeleagă ce impact are somnul asupra noastră, de la naștere și până la moarte, atunci când suntem sănătoși sau bolnavi și tot așa.
Walker nu-și limitează discuțiile la sfaturi banale și discuții superficiale, ci el crede cu tărie că suntem în pragul unei „catastrophic sleep-loss epidemic”, iar consecințele acestui lucru sunt mai grave decât ne putem imagina.
În concepția lui Matthew, lipsa de somn este tot ceea ce înseamnă mai puțin de 7 ore pe noapte, iar el este de părere că guvernul ar trebui să se implice în această problemă.
Walker spune că nu somniferele sunt soluția, ci somnul în sine, iar pentru asta, ar trebui făcute campanii care să încurajeze oamenii la somn.
Există un gap foarte mare între modul de viață din urmă cu 75 de ani și cel de acum – spre exemplu, în 1942, mai puțin de 8% din populație încerca să supraviețuiască cu 6 ore de somn (sau mai puțin) pe noapte. În 2017, una din 2 persoane face deja asta.
În societatea noastră somnul este asociat cu o slăbiciune sau chiar rușine. Somnul a devenit echivalent cu lenea și pentru că ne dorim să părem ocupați, spunem cât de puțin dormim.
E ca și cum am primi o medalie pentru asta, spune Matt. Tot el spune că atunci când vedem bebeluși dormind, nimeni nu vine să spună – „ce bebe leneș”, ceea ce înseamnă că pentru cei mici somnul nu este negociabil. Noțiunea asta o abandonăm rapid atunci când creștem, însă.
Practic, după cum spune și omul de știință, oamenii sunt singura specie care se rupe conștient de la somn, fără un motiv foarte clar.
Există foarte multe studii care confirmă teoria – cu cât dormi mai puțin, cu atât vei trăi mai puțin. Spre exemplu, adulții de peste 45 de ani care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au 200% șanse să sufere de un atac de cord.
Mai adăugăm aici că cei care dorm puțin au mai multe șanse să se îngrașe, dar și să aibă un sistem imunitar mai slab. Știai că lipsa somnului reduce numărul celulelor care se luptă cu cancerul sau că pot determina apariția Alzheimer?
Ce putem face?
Matt ne încurajează să nu mai pierdem nopțile și să ne gândim la somn ca la un loc de muncă. Ne punem alarma să ne trezim dimineața, de ce n-am face asta și când trebuie să dormim?
El iși imaginează un întreg sistem axat în jurul somnului – școlile să înceapă mai târziu, iar companiile să dea bonusuri în funcție de asta – productivitatea va crește, creativitatea, dar și nivelul de onestitate. Somniferele sunt de evitat.
Somnul în numere
– 2/3 din adulții din țările dezvoltate nu ajung să doarmă cele 8 ore pe noapte, recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.
– Bărbații care dorm prea puțin au calitatea spermei redusă cu până la 29%.
– Dacă conduci și ai dormit mai puțin de 5 ore, ai șanse de 4.3 să faci un accident, iar dacă ai dormit doar 4 ore, șansele tale cresc la 11.5.
– O baie caldă te ajută să dormi nu pentru că te încălzești, ci pentru că vasele tale de sânge se dilată și emană căldură interioară, în timp ce temperatura corpului tău scade.
– 40% din populație se trezește dimineața, în timp ce 30% preferă să doarmă târziu și să se trezească târziu. Restul de 30% sunt undeva la mijloc.
Ce se intimpla daca nu dormim suficient
- Somnul insuficient duce la obezitate, ca urmare a unor schimbari hormonale ce ne fac sa alegem sa consumam alimente nesanatoase sau portii mai mari de mancare. In plus, atunci cand nu dormim indeajuns, corpul nu mai foloseste insulina in mod eficient si astfel creste riscul de diabet.
- Mai mult, lipsa somnului duce si la slabirea sistemului imunitar, sunt expuse riscului de cancer de san, au probleme de concentrare si sunt expuse riscului de ateroscleroza. Într-un studiu efectuat pe 23.995 de femei din Japonia s-a demonstrat că un somn scurt, de 6 ore sau mai puţin pe noapte, era asociat unui risc mai mare de cancer la sân, în comparaţie cu femeile care dormeau cel puţin şapte ore pe noapte. Cercetătorii suspectează că melatonina secretată de glanda pineală, este factorul cheie în această legătură între somn şi cancer. O durată mai mică a somnului rezultă într-o durată mai mică de secreţie nocturnă a melatoninei, iar un nivel scăzut al melatoninei a fost asociat unui risc sporit de cancer mamar.
- Insomniile duc de cele mai multe ori la stres, depresie, kilogramem in plus, anxietate si chiar boli cardiovasculare. Un alt studiu a arătat că persoanele care dormeau în medie 5 ore pe noapte prezentau un risc de 2-3 ori mai mare de a suferi un atac de cord sau un atac cerebral.
- Somnul insuficient pe termen lung este asociat cu o îmbătrânire prematură a tenului.
-
O singură noapte nedormită cauzează pierderea de ţesut cerebral
-
Riscul de atac cerebral este de patru ori mai mare. „Cei care dorm mai puţin de şase ore pe noapte îşi măresc riscul de atac cerebral de patru ori mai mult, comparativ cu alţii de aceeaşi vârstă şi greutate, dar care dorm suficient“, declară cercetătorul Megan Ruiter de la Universitatea din Alabama, SUA.
-
creşte riscul de deces. Oamenii care dorm mai puţin de şase ore pe noapte au un risc de mortalitate mai mare, chiar şi după eliminarea unor factori de risc cum ar fi diabetul sau hipertensiunea. Un adult care doarme 6.75 ore pe noapte are toate șansele să trăiască până în jurul vârstei de 60 de ani, dacă nu are intervenții medicale.