ALBASAT
Fără categorie

Cum s-ar împărți mandatele de deputat în cazul unui scrutin parlamentar

În cazul unor eventual alegeri parlamentare anticipate, pe liste de partid, Partidul Socialiștilor ar obține 48 de mandate. Partidul Acțiune și Solidaritate ar obține 34 de mandate, iar Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr – zece. Partidul Democrat ar obține nouă mandate. Datele se conțin în Barometrul electoral – iulie 2019, prezentat miercuri, 31 iulie, de către Compania Date Inteligente SRL (iData) într-o conferință de presă la IPN.

Directorul executiv al companiei, Mihai Bologan, a declarat că intervievații au fost întrebați cât de mult susțin coaliția PSRM-ACUM. Cei mai mulți – 34,4% – au răspuns „Nici puțin, nici mult”. 15,2% au declarat că o susțin mult, 14% au spus că deloc, iar 11,6% – puțin. 7,4% din intervievați au declarat că susțin această coaliție foarte mult.

„Ținând cont de faptul că partidele care fac parte din coaliție sunt foarte diferite, e de așteptat că o parte din electorat vor susține, o parte nu. O altă parte este indiferentă. Cam asta arată și datele sondajului nostru”, a notat Mihai Bologan.

66,9% din intervievați cred că Republica Moldova este un stat capturat, comparativ cu 73,6% în mai 2019. Potrivit directorului iData, situația este comparată cu perioada în care Parlamentul încă nu era funcțional, dar nici criza politică din luna iunie nu începuse.

Cât privește încrederea cetățenilor în politicieni, în top trei se află liderii alianței de guvernământ: Igor Dodon (32,3%), Maia Sandu (17,5%), Andrei Năstase (4,3%). Continuă clasamentul Zinaida Greceanîi (3,9%) și  Pavel Filip (3,5%). Comparativ cu topul din iunie, în primii șase nu se mai regăsesc fostul președinte al PDM Vlad Plahotniuc și nici liderul Partidului Politic, Ilan Șor.

Respondenții au menționat printre principalele probleme cu care se confruntă societatea –  pensiile mici, veniturile joase și sărăcia. De asemenea, drumurile proaste, lipsa locurilor de muncă, corupția, emigrarea etc.

Barometrul arată că 36,6% din respondenți consideră că vectorul principal de dezvoltare al Republicii Moldova trebuie să fie Pro-Uniunea Europeană, 30% cred că trebuie să fie Pro-Moldova, iar 15,6% cred că trebuie să fie Pro-Rusia. Pro-Unire cu România s-au pronunțat peste 9% din intervievați.

Sondajul a fost efectuat în perioada 17-28 iulie pe un eșantion de 1825 de persoane din 92 de localități ale țării, prin telefon și față în față. Eroarea maximă de eșantionare este 2,29%.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/

https://vk.com/id524319409

https://ok.ru/profile/564484387545

https://twitter.com/AlbasatL/

https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/

 

Related posts

Doi soți, turiști din Republica Moldova, atacați de un urs în Slănic Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Primăria Chișinău trebuie să respecte angajamentele asumate în Planul local anticorupție, TI-Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Pe 24 iunie este sărbătorită cămașa tradițională românească

AlbasatTV, Nisporeni

Școala sportivă „Grigore Brașoveanu” Nisporeni U-19 a câștigat „Cupa Primarului” orașului Nisporeni 2024

AlbasatTV, Nisporeni

România își asumă un rol determinant în asigurarea energetică a Republicii Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 24.06.2024

AlbasatTV, Nisporeni

Mâine la Nisporeni: cupa primarului 2024

AlbasatTV, Nisporeni

Siegfried Mureșan: UE este hotărâtă să continue parcursul european al Moldovei cu viteză

AlbasatTV, Nisporeni

Creștinii ortodocși sărbătoresc mâine Duminica Mare

AlbasatTV, Nisporeni

„Prin incluziune împotriva violenței”: zi de activități la Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment