ALBASAT
Societate

Daniel Ioniță: Procesul de aderare a Republicii Moldova trebuie să fie unul de calitate, nu de rapiditate

Ambasadorul României Daniel Ioniță spune că Bucureștiul va oferi expertiză Republicii Moldova în procesul de completare a chestionarului prin intermediul căruia Uniunea Europeană urmează să evalueze gradul de pregătire a țării pentru aderare. Diplomatul român spune că Republica Moldova nu trebuie să mizeze pe o acceptare imediată în blocul comunitar, iar procesul aderării trebuie să fie unul de calitate, nu de rapiditate. Și ambasadoarea Republicii Moldova la Bruxelles, Daniela Morari, spune că prioritatea de bază a autorităților de la Chișinău este să ofere Uniunii Europene răspunsuri la întrebările chestionarului în câteva săptămâni, notează IPN.

Ambasadorul Daniel Ioniță spune că România va fi alături de Republica Moldova în toate etapele eurointegrării. Specialiștii de la București vor lucra cu cei de la Chișinău pentru a-i ajuta să ofere răspunsuri la întrebările Uniunii Europene în formatul acceptat de blocul comunitar. Diplomatul spune că decizia privind obținerea statutului de țară candidat este luată cu unanimitate de voturi, iar din acest motiv, comunicarea cu fiecare stat membru în parte este esențială.

„Este un chestionar care încearcă să evalueze performanțele legate de criteriile de la Copenhaga, întrebările vizează statul de drept, democrația, drepturile omului. România, ca întotdeauna, este alături de Republica Moldova. Partea română și-a exprimat deplina disponibilitate să asiste Republica Moldova în răspunsurile la aceste întrebări. Este un prim chestionar, va mai urma unul mai tehnic care va viza problematica ministerelor de linie. Ulterior se va intra în etapele de evaluare, de decizii ale Consiliului European, de începere a negocierilor pe toate cele 35 de capitole. Urmând ca, la final, Republica Moldova, printr-o decizie consensuală a celor 27 de state membre să fie invitată să adere la UE. Procesul de aderare trebuie să fie unul de calitate, nu de rapiditate”, a spus Daniel Ioniță, în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.

Daniela Morari, ambasadoarea Republicii Moldova la Bruxelles spune că în scurt timp țara va primi și cel de-al doilea chestionar din partea Comisiei Europene, document ce conține întrebări privind funcționalitatea domeniului justiției, gradul de dezvoltare economică și de racordare a legislației naționale la cea comunitară.

„Prioritatea autorităților de la Chișinău este de a mobiliza efort și resurse pentru a răspunde la întrebările acestui chestionar, ele includ criteriile politice și economice. Ulterior, vom primi al doilea chestionar care vizează concordanța la legislația Uniunii Europene, care va fi într-un volum mult mai mare. Va fi un efort imens pentru instituțiile Republicii Moldova, dar sper să reușim în câteva săptămâni. Sigur, avem nevoie și va fi util să existe expertiza specialiștilor care deja au lucrat cu chestionare similare. Vrem să ne asigurăm că răspunsurile noastre sunt în forma așteptată de colegii de la Bruxelles. Acum doar prezentăm Uniunii Europene o cartografie a tuturor domeniilor, pentru a stabili exact unde suntem”, a spus Daniela Morari.

Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată de președintele țării Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și de premierul Natalia Gavrilița în data de 3 martie. S-a întâmplat după ce Ucraina și Georgia au transmis Bruxelles-ului cereri similare. Potrivit autorităților de la Chișinău, un răspuns privind perspectiva de aderare a Republicii Moldova la UE ar putea fi formulat în timpul summit-ului Consiliului European care va avea loc în luna iunie.

Related posts

Acum pe teren la Nisporeni: Turneul de minifotbal în onoarea lui Tudor Ţernă, Cavaler al Ordinului „Ştefan cel Mare”

AlbasatTV, Nisporeni

CNAM a alocat 150 mln lei pentru operaţii în cadrul programelor speciale

Albasat

Ministrul Apărării: Mitralierele pe de tehnica militară au fost demontate

Albasat

Leave a Comment