Portal de știri
Societate

Deficitul contului curent al balanței de plăți a Republicii Moldova s-a majorat în 2021

Deficitul contului curent al balanței de plăți a Republicii Moldova s-a majorat substanțial în anul 2021comparativ cu 2020, atât ca valoare absolută, cât și raportat la PIB. Deficitul a constituit 1 590,13 milioane de dolari, în creștere cu 78,2%. Raportat la PIB, contul curent a constituit -11,6%, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei precizează că această dinamică a fost determinată de sporirea considerabilă a deficitului comerțului exterior cu bunuri (+35,4% față de anul 2020) și de scăderea excedentului veniturilor primare, în timp ce balanțele veniturilor secundare și a serviciilor s-au îmbunătățit.

Deficitul comerțului cu bunuri înregistrat în balanța de plăți s-a majorat pe parcursul anului 2021 cu 35,4% și a constituit 4 190,35 milioane de dolari. Această evoluție a fost cauzată de creșterea mai accentuată a importurilor de bunuri (+34%, până la 6 752,60 milioane de dolari) decât a exporturilor (+31,8%, până la 2 562,25 milioane de dolari).

La majorarea importurilor de bunuri au contribuit toate regiunile, în special, au crescut importurile din țările UE-27 cu 30,6% (+813,09 milioane de dolari). Din punctul de vedere al structurii importurilor pe categorii de bunuri, majorarea a fost determinată de categoria „produse minerale”, al căror import a sporit cu 78,7% comparativ cu anul 2020, pe seama majorării prețurilor produselor petroliere.

De asemenea, în anul 2021, toate regiunile au contribuit și la majorarea exportului de bunuri. Cea mai semnificativă creștere fiind către „Alte țări”. Din punctul de vedere al structurii exporturilor pe categorii de bunuri, majorarea a fost determinată de categoria „produse agroalimentare”, al căror export a crescut cu 32% față de anul 2020, în special pe seama majorării exporturilor de produse ale regnului vegetal – grâu, porumb, semințe de rapiță etc.

Excedentul comerțului exterior cu servicii a crescut cu 19,7% față de anul 2020 și a constituit 457,54 milioane de dolari. Această dinamică a fost determinată de sporirea mai semnificativă a exporturilor de servicii, până la 1 634,55 milioane de dolari, față de importurile acestora, care au constituit 1 177,01 milioane de dolari. La majorarea exporturilor cea mai mare contribuție pozitivă a avut-o exportul serviciilor de călătorii, în timp ce la importul serviciilor cea mai semnificativă contribuție a fost a serviciilor de transport.

Related posts

Stadionul din Nisporeni va găzdui finala Cupei Moldovei la fotbal feminin

Albasat

Au venit ploile la Nisporeni. Meteorologii prognozează averse și în următoarele zile

Albasat

Cum a ajuns Rusia pe locul 2 la numărul de cazuri de coronavirus în doar câteva zile. Câți bolnavi erau la începutul lunii mai

Albasat

Leave a Comment