ALBASAT
Nisporeni Societate

Eroii nu pot fi uitaţi niciodată. Victimele războiului de pe Nistru au fost comemorate la Nisporeni

Acum 28 de ani, în ţara noastră s-au auzit împuşcături de arme, izbucnind războiul de pe Nistru. Mii de bărbaţi şi-au lăsat familiile şi copiii şi au mers pe front. Peste 300 dintre combatanți nu s-au mai întors acasă. Iar alți 3 500 poartă și acum sechelele războiului. La 2 martie eroii căzuţi pe câmpurile de luptă au fost comemoraţi printr-un miting şi la Nisporeni. La eveniment au fost prezenţi veterani, rudele combatanţilor, autorităţile publice locale şi demnitari.

Nicolae Cheibaş de 65 de ani, din oraşul Nisporeni şi-a lăsat acasă soţia şi cei doi copii când a luat arma în mâini şi a pornit la luptă pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Drama războiului l-a marcat pentru toată viaţa, iar durerea că şi-a pierdut camarazii nu poate fi vindecată nici până astăzi.

 NICOLAE CHEIBAŞ, VETERAN DE RĂZBOI:  “E o frică. Am lăsat acasă copiii. Vă spun că e un lucru neplăcut. A murit colegul, fostul nostru lucrător, am fost în locul acela unde el a fost omorât.  E dureros. Nu aş mai vrea să se întoarcă timpurile acelea.”

Conflictul sângeros a lăsat cicatrice adânci şi  în sufletul lui Gheorghe Sicrieru. Bărbatul spune că a trecut prin clipe cumplite pe câmpul de luptă, pe care nu le va uita niciodată.

GHEORGHE SICRIERU, VETERAN DE RĂZBOI: “Am lăsat familia, copiii. Chiar din prima grupă care a plecat din poliţişti, eram în serviciul poliţienesc. Momentul cel mai grav a fost că în data de 19 mai, dl Tudor Ţărnă, fostul nostru coleg de lucru, a căzut pe front atunci, a fost împuşcat. Rămân pentru totdeauna în memorie, pentru că sunt momente aşa că nu trebuie să se mai repete, nu este de dorit. Acasă plângea mama, plângea soţia, plângeau copiii.”

La mitingul solemn au participat şi autorităţile publice locale care şi-au manifestat recunoştinţa pentru devotamentul față de patrie de care au dat dovadă veteranii.

 VASILE MĂRCUŢĂ, PREŞEDINTELE RAIONULUI NISPORENI: “Astăzi, 2 martie se împlinesc 28 de ani de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru, manifestare care este consemnată drept “Ziua Memoriei”, zi de comemorare a eroilor căzuţi pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a R. Moldova. Nu pot fi întorşi eroii căzuţi în cursul confruntării, care sunt aproape în totalitate fii ai satului, ai celor care alcătuiesc talpa ţării. Numele lor nu trebuie date uitării, urmând a fi scrise în cartea de aur a neamului.”

GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI: “Astăzi noi de la tribuna ONU şi de la celelalte instituţii internaţionale nu am reuşit să rezolvăm acest conflict armat, acest conflict care are o singură problemă şi anume legată de Rusia.  Noi trebuie să ducem şi mai departe acest mesaj de pace, noi trebuie să chemăm pe cale diplomatică şi politică să găsim o soluţie la acest conflict, care astăzi, se pare că este îngheţat. “

VLADIMIR BUGA, PREŞEDINTELE ORGANIZAŢIEI RAIONALE A VETERANILOR RĂZBOIULUI PENTRU INDEPENDENŢĂ ŞI INTEGRITATE A R.MOLDOVA: “Ştim foarte bine cine a declanşat acest război, cine l-a adus, care au fost cauzele lui şi nici în cel mai adânc somn sau vis nu ne-am putut gândi că iată, după 28 de ani, o să ne se mai spună că acesta a fost un război civil, dar armata rusă a venit şi ne-a împăcat părţile. Ca rezultat al împăcăciunii noastre a făcut-o armata rusă. Este o nedreptate.”

Deputaţii prezenți la ceremonia de comemorare au declarat că trebuie întreprinse măsurile necesare pentru ca tragicele evenimentele de atunci să nu se mai repete.

VASILE BÎTCĂ, DEPUTAT:  “Acum 28 de ani, R. Moldova a trecut printr-un botez de foc şi sânge. Personal împreună cu mulţi camarazi de ai mei, care sunt în dreapta, am luat parte la acest război nedrept, declarat pe atunci, ţin minte de cei care au înaintat cu arma împotriva R. Moldova, de cei care astăzi se străduie să facă din acest război un conflict sau un război civil. “

 GHENADIE VERDEŞ DEPUTAT:  “Pe 2 martie 1992 a fost recunoscută R. Moldova la organizaţia ONU, dar totodată noi ne amintim de acele clipe de groază, care au fost şi vor urma în inimile dvs, ale veteranilor.  Eu cred că a venit timpul să spunem franc ce a fost, că a fost un război, să nu polemizăm cu aceste subiecte în interesele politice.  Eu mă închin cu plecăciune în faţa tuturor celor care au rămas astăzi în viaţă, nu trebuie să uităm de acei patru eroi ai oraşului şi ai raionului Nisporeni, care au căzut pe câmpurile de luptă.”

Toţi cei prezenţi au ţinut un minut de reculegere în cinstea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă.

În carul evenimentului au fost înmânate diplome veteranilor şi rudelor celor căzuţi în sângeroasele lupte.

În memoria victimelor conflictului de pe Nistru a fost oficiat un serviciu divin.

Mitingul s-a încheiat prin depunere de flori la monumentul eroilor căzuți pe câmpul de luptă din oraşul Nisporeni.

Conflictul de pe Nistru a  izbucnit la 2 martie 1992, în aceeași zi în care Republica Moldova a aderat la ONU. Puterea de la Chişinău nu mai putea controla  zona din stânga Nistrului, care îşi  autodeclarase independenţa la 2 septembrie  1990, după ce sovietele locale din sudul şi  din estul Moldovei au refuzat să se supună  legilor votate la Chişinău. La 21 iulie 1992, Mircea Snegur si Boris Elţin  au semnat la Kremlin acordul de încetare a  focului. Chiar şi după 28 de ani de la conflictul de pe Nistru, trupele militare rusești staționează în continuare pe teritoriul moldovenesc, iar regiunea transnistreană, rămâne a fi controlată de către autorităţile separatiste de la Tiraspol.

Potrivit datelor oficiale, în conflictul armat de pe Nistru au participat peste 30 de mii de persoane, între care 550 din raionul Nisporeni. Pe front, peste 300 de militari şi civili şi-au pierdut viaţa, iar alţi 3.500 au fost răniţi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Piotr Comarov: Summitul CPE va deschide noi oportunități în domeniul eficienței energetice

AlbasatTV, Nisporeni

Albia râului Durleşti este curățată pe o lungime de 550 de metri

Albasat

Cursul valutar oficial la 07.11.2020

Albasat

Leave a Comment