Societate

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi inaugurat de Ziua Independenței

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău urmează să fie inaugurat pe 27 august, când este marcată Ziua Independenței Republicii Moldova. Despre aceasta a anunță premierul Ion Chicu, care spune că a remis în adresa premierului român, Ludovic Orban, o invitație să participe la acest eveniment, transmite IPN.

„După cum cu toții știm, 27 august este Ziua națională a Republicii Moldova, Ziua Independenței. Și vreau să vă spun că în acest an avem un motiv suplimentar de bucurie, pentru că în acest, în preajma sărbătorii Independenței Republicii Moldova, a fost dat în exploatare un obiectiv al infrastructurii energetice al țării, care va consolida foarte mult independența statului nostru. Și este vorba despre gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău”, a declarat Ion Chicu în debutul ședinței Guvernului.

Potrivit premierului, este un proiect care are obiectiv principal să sporească securitatea energetică a Republicii Moldova. „Cu această ocazie, vreau să aduc mulțumiri României, Guvernului României, poporului României pentru suportul masiv pe care l-am avut în implementarea acestui proiect”, a notat șeful executivului.

Premierul a menționat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău înseamnă mai multă securitate energetică pentru Republica Moldova, o alternativă reală pentru aprovizionarea cu gaze naturale a țării în diferite circumstanțe. „Din păcate, în ultimii 10-15 ani au fost situații în care situația energetică, și în cazul de față vorbim de asigurarea cu gaze naturale, a fost sub mare risc. De aceea, acest gazoduct poate servi pe viitor ca o soluție în situații dificile, când traseele tradiționale de aprovizionare cu gaze naturale întâmpină probleme”, a mai spus prim-ministrul.

Interconectarea Republicii Moldova cu sistemul de gaze naturale din România este o prioritate pe agenda de securitate energetică a țării. Diversificarea căilor de acces cu surse alternative de resurse energetice va avea un impact pozitiv direct asupra populaţiei prin creşterea securităţii energetice a ţării şi asigurarea accesului la piețele libere și concurențiale de gaze naturale.

Gazoductul Ungheni-Chișinău a presupus construcția unei conducte de transport de gaze naturale în lungime de 120 km cu trei stații de predare a gazelor naturale, una în Ungheni și două în Chișinău, dar și dotarea centrului de dispecerat și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport de gaze naturale pe ruta Ungheni-Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău. Prima etapă, construcția gazoductului Iași-Ungheni, a fost finalizată în iulie 2014.

Related posts

Oфициальный курс валюты на дату 10.04.2020

Albasat

Transportatorii cer reluarea transportului rutier de persoane în trafic internațional

Albasat

Oфициальный курс валюты на дату 21.07.2020

Albasat

Leave a Comment