ALBASAT
Actualitate

GOST-urile vor fi anulate

Ministerul Economiei și Infrastructurii propune spre consultare Strategia de dezvoltare a Sistemului national de metrologie 2018-2020 și a Planului de acțiuni privind implementarea acesteia.

Potrivit proiectului, scopul principal al Strategiei constă în dezvoltarea Sistemului național de metrologie, completat cu tehnologiile moderne de măsurare, asigurarea uniformității și exactității măsurărilor atât în domeniul de interes public, cât și în domeniul nereglementat, precum și conștientizarea societății cu privire disponibilitatea serviciilor necesare pentru a construi o economie inovatoare în Republica Moldova.

Planul de acțiuni privind implementarea Strategiei conține circa 50 de acțiuni printre care eficientizarea activității Consiliului Naţional de Metrologie, monitorizarea eficienței etaloanelor naționale, elaborarea metodologiei privind mecanismul de cercetare și prognozare a creării etaloanelor naționale, dezvoltarea laboratoarelor de verificări metrologice acreditate și desemnate în scopul asigurării domeniului de interes public cu măsurări veridice.

Planul mai prevede anularea standardelor GOST conflictuale cu standardele europene sau contradictorii cu reglementările de metrologie legală, formarea și calificarea profesională a inspectorilor cu privire la asigurarea activității de supraveghere metrologică, elaborarea revistei Metrologie. De asemenea, autoritățile și-au propus crearea unor etaloane naționale noi, cum ar fi cel al presiunii, al unităţii de măsură al umidității, al unităţii de măsură a capacitanței și inductanței electrice sau al unităţii de măsură a volumului.

Costul total al implementării proiectului nu este specificat.

Documentele pot fi consultate până la data de 16 noiembrie curent.

Related posts

Medicamente pentru afecţiuni cardiace care conţin un ingredient activ produs de o a doua companie chineză sunt retrase din UE

La Nisporeni, memoria ostașilor români căzuți în luptă este păstrată cu respect și recunoștință. VIDEO

AlbasatTV, Nisporeni

Alexandru Tănase: Decizia Curții Constituționale este absolut corectă

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment