În anul 2022 s-au înregistrat cele mai mici exporturi de vinuri moldovenești din ultimii zece ani. După cum era și de așteptat, în contextul crizei regionale actuale, cea mai mare scădere a fost înregistrată la exporturile în Belarus – minus 55%, și în Rusia – minus 44% comparativ cu anul 2021. Pe lângă aceasta, vinificatorilor le dau bătăi de cap schimbările climaterice – s-a modificat mersul calendaristic obișnuit al înghețurilor de primăvară și de toamnă, iar cantitatea de precipitații este insuficientă. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe naționale, la care Oficiul Național al Viei și Vinului, împreună cu autoritățile, producătorii, dar și partenerii de dezvoltare au făcut totalurile anului vitivinicol 2022, transmite IPN.
Directoarea interimară ONVV, Elizaveta Breahnă, a declarat că în Republica Moldova, la fel ca și pe întregul glob, se înregistrează schimbări climaterice. Acest fapt implicit are impact major asupra plantațiilor viței de vie ca urmare a modificării regimului termic în diferite regiuni geografice și pe diferite elemente de relief. La fel, s-a modificat mersul calendaristic obișnuit al înghețurilor de primăvară și de toamnă. Schimbările climaterice, de asemenea, au favorizat apariția unor boli și dăunători noi, dar și intensificarea agresivității a acestora asupra viței de vie.
„Se înregistrează tot mai puține precipitații anuale, sub 400 mm, fapt ce reprezintă un stres hidric sever pentru plantele de viță de vie cu efecte negative asupra calității strugurilor, vinurilor, dar și asupra sectorului vitivinicol în general”, a notat Elizaveta Breahnă.
Potrivit ei, strugurii au avut o stare fitosanitară bună și o calitate înaltă, doar că în unele plantații, mai ales în partea de sud a țării, seceta a dus la diminuarea randamentului de suc în boabe. Chiar unii producători din partea de sud au menționat că în anul 2022 randamentul în suc a fost chiar mai mic decât în anul 2020.
În anul 2022, la vinăriile din țară au fost procesate circa 280 de mii de struguri și a fost produs un volum de vin de circa 19 milioane decalitri, inclusiv vinul materie primă destina distilării. În plantațiile viticole cu soiuri pentru vin, în anul 2022, recolta medie de struguri a constituit 5,5 tone la hectar, variind între 4-14,5 tone la hectar.
Însă, spune Elizaveta Breahnă, este foarte tristă cifra exporturilor din anul trecut. „În 2022 exporturile au constituit 10,4 milioane decalitri, care însumează toate categoriile, inclusiv și băuturile spirtoase. Cifra reprezintă o scădere de 14% comparativ cu anul 2021 și este cea mai mică în ultimii zece ani. De asemenea, și valoarea exporturile a scăzut cu 9% în raportul cu anul 2021”, a mai spus directoarea interimară a Oficiului Național al Viei și Vinului.
- Bâlciul Olarilor revine la Iurceni: Ediția a 34-a, pe 8 septembrie 2024!
- Prețurile actuale la carburanți sunt cele mai mici din anul curent, ANRE
- SIS: Urmează a fi desecretizate mai multe manuale ale serviciilor secrete din perioada sovietică
- Maia Sandu: Mulți candidați vor să transforme campania și dezbaterile într-un spectacol de prost gust
- Para atletul Gheorghe Spînu s-a clasat pe locul 8 la Jocurile Paralimpice