Portal de știri
Nisporeni Societate

În acest weekend nisporenenii pot merge la zilele filmului românesc. Ce filme ai putea urmări ?

La fel ca anul trecut, Zilele Filmului Românesc (ZFR) ajung și la Nisporeni. Evenimentul se va desfășura în zilele de 22 – 23 octombrie. Proiecțiile vor derula la Casa Națională.

Potrivit organizatorilor, evenimentul se va deschide cu un film dedicat copiilor. Astfel, publicul tânăr va putea să vadă “Străjerii Deltei” (2021), un film de aventuri realizat de Liviu Mărghidan. Mai mulţi copii îşi petrec vacanţa de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învaţă cum să supravieţuiască în sălbăticie. Într-o zi, în timp ce curăţă apele Deltei de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric, aşa că acum copiii au o misiune importantă.

De la San Sebastian, unde a fost inclus în secţiunea competiţională New Directors, vine „Marocco” (2021), al doilea lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu. Filmul, care a fost selectat anul acesta şi în competiția internaţională de la TIFF, urmărește destinele a două iubiri ce ajung în situații de viață și de moarte, ca urmare a neîncrederii.

Din secțiunea FOCUS Dorel Vișan, cu ocazia împlinirii a 85 de ani a marelui actor, se va proiecta „Senatorul melcilor” (1995, regia Mircea Daneliuc), un film care a făcut parte din competiţia Festivalului de la Cannes. Dorel Vişan interpretează un senator aflat într-o vizită într-un sat, unde trece prin evenimente comice în timp ce profită de ospitalitatea localnicilor, ignorând în acelaşi timp problemele lor majore.

„Crai nou” (2021), debutul regizoarei Alina Grigore, are în prim-plan o tânără care se zbate să urmeze studii superioare și să scape de violența bărbaţilor din familia sa disfuncțională. Filmul a câştigat anul trecut premiul cel mare, Scoica de Aur, la Festivalul de la San Sebastian.

Zilele Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producţie ROVA FILM din România.

Proiectul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

Zilele Filmului Românesc la Chişinău au avut loc în perioada 22-25 septembrie și au continuat în alte oraşe din Republica Moldova – Bălţi și Soroca. ZFR urmează să ajungă și la Nisporeni, Călăraşi şi Cahul.

Related posts

ANSP a recepționat o nouă tranșă de 98 280 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech

Albasat

Suntem foarte aproape de formarea unui nou guvern, deputat

Albasat

Actorul Nick Cordero a murit la 41 de ani, din cauza COVID-19, după 95 de zile în spital

Albasat

Leave a Comment