Portal de știri
Societate

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor mai competenți în evaluarea conformității fructelor și legumelor proaspete

Circa 150 de inspectori teritoriali ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din toate raioanele țării au fost instruiți recent în „Evaluarea conformității fructelor și legumelor proaspete”. Instruirile au fost organizate de Agenție în parteneriat cu proiectul USAID Agricultură Performantă în Moldova (APM).

Inspectorii au fost informați despre procedura de certificare și eliberarea certificatului de conformitate a calității fructelor și legumelor proaspete comercializate pe piața internă sau destinate exportului, prevăzută de Legea nr. 237/2018 cu privire la controlul de conformitate cu cerințele de calitate pentru fructele și legumele proaspete. În acest fel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va contribui la reducerea riscului de nerespectare a cerințelor de calitate pentru fructele și legumele proaspete importate.

Maia Gospodinov, inspector la Direcția teritorială pentru Siguranța Alimentelor din raionul Leova,  susține că instruirea a fost foarte utilă, mai ales datorită simulărilor și exercițiilor practice de evaluare a conformității fructelor și legumelor proaspete.

Radu Mustață, directorul general al Agenției, a cerut responsabilitate maximă din partea inspectorilor în determinarea calității fructelor și legumelor comercializate în stare proaspătă pentru a asigura consumatorii locali și cei internaționale cu produse conforme. Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a accentuat că sunt inadmisibile cazurile de plasare în rețelele comerciale a fructelor și legumelor care nu corespund cerințelor minime de calitate.

Benjamin Toric, directorul proiectului USAID APM, a menționat că seria de instruiri organizate pentru ca ulterior consumatorii să aibă acces la produse de calitate, fie pe piața internă, fi pe piața internațională. Totodată, proiectul va continua să susțină eforturile Agenției în crearea unui mediu care să stimuleze producerea fructelor și legumelor de calitate conforme.

Cerințele de calitate a fructelor și legumelor comercializate în stare proaspătă sunt prezentate în Hotărârea de Guvern 929/2009. Potrivit aceste hotărâri, la plasarea pe piață, fructele și legumele proaspete trebuie să corespundă cerințelor minime de calitate și comercializare și normativelor sanitare. Totodată, fructele și legumele proaspete trebuie să fie marcate și etichetate corespunzător pentru a furniza consumatorilor informația relevantă despre tipul produsului, producătorul, greutatea etc.

Related posts

UE va sancţiona țările care ocolesc sancțiunile împotriva Rusiei

Igor Grosu: Simbolurile care propagă războiul nu trebuie să aibă loc în societatea noastră

Albasat

Șapte candidați vor fi propuși pentru Consiliul de supraveghere al TRM

Albasat

Leave a Comment