ALBASAT
Moldova Plus

ÎNVAȚĂ DE PE BĂNCILE ȘCOLII CUM SĂ-ȘI DESCHIDĂ AFACERI

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în orasul şi în raionul Nisporeni.

Elevii Școlii Profesionale din Nisporeni sunt instruiți de profesori cum să-și pornească propria afacere în domeniul pe care îl studiază. Disciplina Bazele antreprenoriatului este gândită să-i ghideze pe tineri spre o carieră în afaceri în agricultură, industria alimentară sau prestarea serviciilor, după absolvirea școlii.  

„Pe lângă faptul că le predăm o meserie, noi tindem, în ultimul timp, să le insuflăm elevilor să-şi deschidă o afacere pe cont propriu. Disciplina Bazele antreprenoriatului educă spiritul acesta de antreprenor mai ales pentru meseriile pe care noi le avem: viticultor-vinificator, tractorist, pentru cei care vor activa în agricultură. În condiţiile actuale ale tarii noastre, noi îi vedem numai aşa – mici fermieri, mici gospodari”, spune Valentina Nastasiu, director adjunct la Școala Profesională din Nisporeni.

 Mulți elevi sunt tentați încă de pe băncile școlii de ideea de a face business în domeniul agricol sau alimentar și spun că ceea ce învață la lecțiile de antreprenoriat se pliază perfect pe interesele și visurile lor.

 

„Cursul de antreprenoriat  mă ajută ca în viitor să-mi pot deschide o afacere, să deschid un restaurant sau un local”, spune eleva Valentina Pârțac.

 

 

 

„Mă ajută ca pe viitor să pot deschide o afacere proprie, adică afacerea mea, să pot analiza – ce pot deschide, ce nu pot, ce este valabil să deschid și ce nu’’, menționează un alt elev, Maxim Rasolov.

 

 

Unii elevi ai Școlii Profesionale din Nisporeni se numără printre învingătorii concursului regional „Cel mai bun plan de afaceri”. Concursul are scopul de a promova spiritul antreprenorial în rândul elevilor din instituțiile de învățământ profesional, fiind premiate cele mai bune planuri de afaceri elaborate în cadrul disciplinei Bazele antreprenoriatului.

„La Bazele antreprenoriatului eu am reuşit să elaborez un plan de afaceri la tema cum sa-ti deschizi o frizerie. Cu acest plan de afaceri am luat locul 2 în şcoala profesională şi apoi am mers mai departe, la Chişinău, unde am obtinut locul 3. Cred că această materie, Bazele antreprenoriatului, este benefică pentru toţi, deoarece putem să ne facem un viitor mai bun”, a mentionat Mihaela Scorțaru, una dintre premiantele concursului.

La Școala Profesionala din Nisporeni, elevii învață, de asemenea, cum să devină cultivatori iscusiți. În gradina școlii a fost construită o seră legumicolă experimentală, unde elevii pot să-și aplice cunoştinţele în practică. Sera are o suprafață de cinci ari şi este dotata cu sistem de încălzire în perioada rece si sistem de irigare prin picurare. Câte 10-15 elevi sunt antrenați zilnic în lucrările de creștere a legumelor. Îi motivează și faptul că recolta ajunge pe tarabe în piața din Nisporeni.

„Pe lângă procesul de formare profesională, adică de instruire în domeniul respectiv, noi dezvoltăm şi o acţiune de antreprenoriat, unde elevii vând la piaţă producţia pe care ei o cultivă. Banii din vânzări sunt vărsați în contul extrabugetar al şcolii şi sunt utilizaţi în scopuri didactice, în scopuri de dezvoltare a serei, a lucrului de experimentare”, explică directorul Şcolii Profesionale din Nisporeni, Dumitru Lupei.

 

Elevii susţin că au deprins repede tainele agriculturii şi sunt mândri de roadele obţinute.

 

„Suntem la practica de producere, suntem aici, în seră, ca să ciupim vârfurile şi frunzele de la baza plantei, puii, pentru ca planta să-şi poată acumula substanţele nutritive, ca să treacă la roşii şi ele să se coacă, să se dezvolte o roşie cât mai mare şi cât mai bună”, spune Ion Gorceag.

 

 

„Astăzi suntem la practică în seră, am aplicat în practică cunoştinţele de producere, ce învățăm la teorie aplicăm aici, în seră, nu trebuie să mai căutăm alte ogoare. Astăzi în seră am lucrat, am extras frunzele de la tulpină până la primul strugure”, a mentionat Vlad Eduard.

 

La Școala profesională îşi fac studiile circa 300 de elevi, care învață să fie viticultori, apicultori, bucătari, tractoriști-mașiniști în producția agricolă. Meseriile din domeniul agricol nu sunt tocmai în vogă, dar din an în an tot mai mulți tineri sunt interesați de obținerea lor, spun reprezentanții instituției.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în orasul şi în raionul Nisporeni.

Related posts

(VIDEO/FOTO) ISTORIA DE SUCCES A ȘCOLII PROFESIONALE DIN NISPORENI

Cum ne bucurăm de natură fără a-i dăuna

Albasat

PUNGA DE PLASTISC VERSUS CEA DE HÂRTIE: EFECTELE ASUPRA MEDIULUI

Leave a Comment