ALBASAT
Nisporeni Societate

Judecătoria Ungheni concurează pentru titlul de instanță model

Instanţa de Judecată Ungheni este una din judecătoriile-model pilot  în cadrul proiectului USAID „Instanţe Judecătoreşti Model”.  Instituţia a decis să fie mai transparentă şi mai aproape de cetăţeni, chemând portalurile de ştiri şi televiziuni locale să realizeze materiale informative  şi nu numai, care sunt necesare pentru fiecare cetăţean în parte. Iniţiativa a venit din partea Preşedintelui Judecătoriei Ungheni, Vasile Şchiopu: „Instanţele din Republica Moldova duc o lipsă de comunicare cu presa. Acest lucru nu este în favoarea justiţiei, de aceea considerăm că întâlnirea de azi, care a avut ca scop deschiderea unei punţi de comunicare mai largi cu presa este foarte bună. Are ca scop în primul rând dezvoltarea unei transparenţe mari a justiţiei şi a Instanţei din Ungheni îndeosebi.

Acesta consideră că, la moment, transparenţa Instituţiilor de judecată este minimă, de aceea a decis să înceapă o transparenţă la nivel de ţară, cu exemplul Judecătoriei Ungheni.

Se recunoaşte că nu este atât de transparentă. În primul rând, cred că este din lipsă de experienţă în domeniul dat. În rândul doi, în lipsa unui angajat în instanţă, responsabil de comunicare, care ar face ca instanţa să fie mai transparentă, lumea să cunoască mai mult despre activitatea instanţei, despre cum funcţionează justiţia, despre dosarele care se examinează în instanţă. Cu părere de rău, încă rămânem în urmă la acest capitol” a subliniat Vasile Şchiopu, preşedintele Judecătoriei Ungheni.

Judecătoria Ungheni se deosebeşte de celelalte Instanţe prin colectivul său foarte prietenos, care vine  mereu în ajutorul cetăţeanului. De această părere este doamna Ana Lari, Şefa secretariatului Judecătoriei Ungheni, cea care a realizat pentru echipa ALBASAT un mic tur prin Judecătoria Ungheni.

Condiţiile moderne de activitate nu sunt de ajuns pentru a fi considerată o Instanţă model, aşa consideră Preşedintele Judecătoriei. Acesta mărturiseşte că este încă mult de lucru la acest capitol, dar speră că vor atinge rezultate maxime.

„Noi suntem într-un proiect, care se numeşte „Instanţa Model”. Accesând acest proiect, avem intenţia de a deveni instanţă model. E încă departe de a declara că suntem instanţă model,  dar aceasta este dorinţa noastră, să ne dezvoltăm, pe parcursul următorilor ani, ca într-adevăr să devenim o instanţă model. După aspect tehnic, clar că Judecătoria Ungheni este cea mai bună din Republica Moldova, cea mai modernă, însă, condiţiile tehnice nu înseamnă totul. Avem încă multe de învăţat, de făcut, de dezvolta”, a mai adăugat Vasile Şchiopu.

Mihail Răileanu este avocat la Judecătoria Ungheni. Acesta mărturiseşte că totul s-a schimbat, iar acum este mult mai plăcut să activezi în astfel de insituţie.

Mi se pare destul de normal. Ne simţim confortabil, comparativ cu condiţiile care erau în clădirea anterioară a Instanţei de judecată, aici este mult mai comod. Avem locuri unde putem să ne pregătim, pentru şedinţe şi ne întâlnim, ne schimbăm haina, mai discutăm cu colegii” a spus avocatul Mihail Răileanu.

Despre planurile următoare, Vasile Şchiopu ne vorbeşte cu mare entuziasm, sperând că va reuşi să aducă această instituţie în topul de încredere a cetăţenilor.

„Planificăm, în următorii 2 ani, să îmbunătăţim considerabil Judecătoria Ungheni, percepţia despre Judecătoria Ungheni, să devenim mai deschişi, mai transparenţi, dar a deveni instanţă model, cred că durează mulţi ani. Unul din paramentrii principali este încrederea justiţiei abile cetăţenilor în actul de justiţie şi în judecătoria respectivă, în judecătorii concreţi. Cam acestea sunt pe primul plan. Calitatea deservirii, pentru că până la urmă, judecătoria acordă servicii  de justiţie cetăţenilor. Respectiv, serviciul dat trebuie îmbunătăţit. Urmează să muncim în această direcţie” a menționat Vasile Şchiopu, preşedintele Judecătoriei Ungheni.

  Reamintim că Judecătoria Ungheni şi-a luat angajamentul să sporească transparenţa actului justiţiei şi accesul populaţiei la serviciile judecătoreşti printr-o informare mai amplă, inclusiv prin colaborarea cu mass-media. Acest angajament a fost inclus în Planul de dezvoltare a Judecătoriei Ungheni pentru anii 2021-2023, elaborat cu sprijinul proiectului USAID Moldova „Instanţe Judecătoreşti Model”.

Related posts

Blocajele din justiție rămân un impediment serios în procesul de aderare la UE, vicepremier

AlbasatTV, Nisporeni

Doi consilieri socialiști din comuna Seliște, raionul Nisporeni, au demisionat. Cine le va lua locul

Albasat

Cea mai ridicată rată a sărăciei se atestă în gospodăriile cu trei și mai mulți copii, BNS

Albasat

Leave a Comment