ALBASAT
Fără categorie

La alegerile parlamentare nu au fost raportate cheltuieli de peste 5,2 mln lei, Promo-LEX

În campania electorală pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie, s-a amplificat utilizarea resurselor administrative, la fel și cazurile de oferire a cadourilor cu tentă electorală. Totodată, nu au raportate cheltuieli în valoare de cel puțin 5,2 milioane de lei. Constatările se regăsesc în raportul final al Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, care constată și cazuri de intimidare a observatorilor Asociației, transmite IPN.

În cadrul evenimentului de prezentare a raportului final, șeful echipei de analiză al Misiunii, Igor Bucătaru, a declarat că prima constatare ține de schimbarea, cu un an înainte de alegeri, a sistemului de vot, cu ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția. Igor Bucătaru a menționat și lipsa unei reglementări explicite a ceea ce intră în categoria „resurselor administrative”. De asemenea, nu este oferită o încadrare legală transportării organizate a alegătorilor și nu este definitivată procedura de soluționare a contestațiilor în ziua alegerilor. 

Igor Bucătaru a spus că, după 16 Misiuni de Observare Promo-LEX, este pentru prima dată când monitorizarea echidistantă a scrutinului a generat reacții negative, aparent coordonate, din partea membrilor Comisiei Electorale Centrale, precum și din partea unor concurenți electorali. Cât ține de înregistrarea candidaților, la nivelul circumscripției naționale acest proces a decurs competitiv, nu și la nivelul circumscripțiilor uninominale, unde procesul a fost complicat și au existat abordări diferențiate în mai multe cazuri. În raport se mai menționează că, în continuare, calitatea listelor electorale rămâne a fi o problemă nesoluționată. Se atestă diferențe între numărul alegătorilor din Registrul de Stat al Alegătorilor și cel din listele electorale. La fel, se atestă arondarea eronată a alegătorilor la secțiile de votare, dar și erori de adrese și prezența persoanelor decedate în liste.

Cornelia Călin, analistă financiară Promo-LEX, a remarcat că formațiunile nu și-au raportat cheltuielile pentru închirierea sediilor de campanie, pentru remunerarea staff-ului angajat în scop electoral și a voluntarilor, agitatorilor în campanie, a observatorilor și reprezentanților cu drept de vot consultativ în ziua alegerilor. Cuantumul total al cheltuielilor estimate ca fiind neraportate – peste 5,2 milioane de lei – arată un grad redus de transparență în reflectarea mijloacelor financiare utilizate și raportate la CEC.  

Șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, Pavel Postica, a menționat că aspectele care merită o atenție deosebită țin de modificarea Codului Electoral, și anume prevederile privind suspendarea din funcție a potențialilor concurenți electorali. Și nu din momentul începerii campaniei electorale, ci de la începerea colectării semnăturilor. Se impune, în opinia sa, eliminarea incertitudinii și privind momentul începerii efectuării cheltuielilor în contul Fond Electoral, dar și uniformizarea prevederilor electorale pentru toate tipurile de scrutin. O altă recomandare ține de completarea legislației electorale pentru a defini resursele administrative și a stabili sancțiuni corespunzătoare pentru utilizarea acestora. Experții Promo-LEX consideră că e necesar să fie modificat cadrul legal electoral, astfel încât să se permită cetățenilor Republicii Moldova să voteze peste hotare și în baza buletinului de identitate. Este necesară și reglementarea explicită a transportării organizate a alegătorilor în calitate de încălcare a legislației, cu stabilirea exactă a sancțiunilor.

Prezentă la eveniment, președinta CEC, Alina Russu, a spus că scrutinul parlamentar din 24 februarie a fost unul complex și a scos în evidență unele particularități care trebuie examinate mai minuțios. Printre acestea, președinta CEC punctează rotația funcționarilor electorali, fapt ce duce la organizarea mai puțin profesionistă a scrutinului. Provocări au fost constatate la înregistrarea concurenților, pentru că setul de documente a devenit mai complex. Un alt aspect ține de timpul restrâns acordat subiecților electorali pentru obținerea actelor obligatorii.

Related posts

Cursul valutar oficial la 24.06.2025

AlbasatTV, Nisporeni

Descoperă frumusețea costumului popular la Nisporeni, pe 29 iunie!

AlbasatTV, Nisporeni

Cod galben de caniculă de marți până vineri. 35 de grade și ploi locale cu grindină

AlbasatTV, Nisporeni

Săptămâna începe cu scumpiri la benzinării. Motorina a ajuns la 20 de lei

AlbasatTV, Nisporeni

Apelul Maiei Sandu la 35 de ani de suveranitate

AlbasatTV, Nisporeni

Rectorul UTM se va regăsi pe listele PAS la parlamentarele din toamnă

AlbasatTV, Nisporeni

Cursă avia directă Chișinău – Lyon, bisăptămânală

AlbasatTV, Nisporeni

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit pe problema Iranului, dar nu a aprobat rezoluția

AlbasatTV, Nisporeni

Leul moldovenesc s-a menținut stabil față de euro în luna mai

AlbasatTV, Nisporeni

Încă 19 moldoveni au fost evacuați din Israel

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment