ALBASAT
Societate

La un nivel relativ de egalitate de gen s-ar putea ajunge în următorii 200 de ani

În anul 2020, nivelul egalității de gen este de 60 de puncte din 100, cu doar un punct mai mult comparativ cu 2019. Această creștere ușoară se datorează reformelor aduse în domeniul politic –  introducerea obligativității cotei și a plasamentului pentru listele de candidați în cadrul alegerilor locale, dar și reducerii nivelului de stereotipizare cu referire la rolurile de gen în societate. Spre exemplu, s-a diminuat cu până la 10 % ponderea celor care consideră că destinul femeii este familia și gospodăria, de la 59,7% la 51,3%, arată Indexul Egalității de Gen lansat duminică, 8 martie, de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), transmite IPN.

În pofida acestor progrese, se constată că jumătate din domeniile componente ale Indexului au înregistrat scăderi ale valorilor medii. Cu un punct s-au înregistrat scăderi în domeniul educației și accesul la resurse, iar cu două puncte în domeniul sănătatății. Indicele de pe piața muncii a rămas la un scor neschimbat, de 63 de puncte. Datele analizate arată că inegalitățile din sănătate și educație afectează preponderent bărbații, iar cele din piața muncii, politica și accesul la resurse – femeile.

Dacă tendințele actuale rămân neschimbate, CPD anticipează că s-ar putea ajunge la un nivel relativ de egalitate de gen în următorii 200 de ani. Ținându-se cont de valorile actuale ale Indexului Egalității de Gen pentru ultimii zece ani și a variației acestora, CPD a calculat că Indexul Egalității de Gen va înregistra valori mai mari de 95 de puncte cel puțin în anul 2219.

Pentru a accelera progresul pentru egalitate este nevoie de reforme reale, consideră CPD, care, în acest context, a cerut decidenților adoptarea a opt legi. Acestea se referă la: prevederi pentru extinderea serviciilor de creșă, reforma concediului de îngrijire a copilului, modificări legislative pentru a reduce discrepanțele salariale și cele de pensii, adoptarea pachetului de legi pentru a transpune în practică prevederile Convenției de la Istanbul și adoptarea măsurilor de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale.

Indexul măsoară nivelul egalității între femei și bărbați pe șase domenii cheie: piața muncii, politică, educație, accesul la resurse, percepții și stereotipuri, sănătate. Indexul este calculat în baza a 31 de indicatori de impact, grupați în cele șase categorii. Nivelul egalității este măsurat de la 0 la 100. Astfel, cu cât indicele calculat este mai aproape de 100, cu atât nivelul egalității de gen pe acel domeniu este mai înalt.

Indexul Egalității de Gen 2020 este realizat de CPD în cadrul proiectului „Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”. Indexul este lansat anual de 8 martie, pentru a analiza și înțelege care sunt progresele și regresele înregistrate în asigurarea oportunităților egale pentru femeile și bărbații din Republica Moldova.

Related posts

În Moldova a fost creată Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare

Albasat

Vineri benzina va costa aproape 31 de lei

Albasat

Primele roiri naturale de albine din acest an. Înmulțirea albinelor: cum se face eficient și sigur

Albasat

Leave a Comment