Societate

Mai mulți activiști moldoveni au cerut eliberarea colegilor lor arestați în Belarus

Mai mulți membri ai Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic au protestat astăzi în fața Ambasadei Republicii Belarus de la Chișinău, unde au cerut eliberarea colegilor lor din Republica Belarus: Irina Sukhiy, Andrey Yahorau și Stanislava Husakova, arestați în timpul protestelor din luna august. Manifestanții au venit cu pancarte pe care era inscripționat: „Libertate pentru Belarus”, „Suntem pentru alegeri libere” sau „Stop represiunilor politice în Belarus”, transmite IPN.

Ina Coșeru reprezentanta Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic a declarat că prin acest protest se cere ca să fie eliberați colegii membrilor Platformei și toți deținuții politici arestați în perioada de proteste august-septembrie. Totodată, manifestanții cer „alegeri libere și corecte în Belarus, dar și oprirea genocidului asupra oamenilor din societatea civilă”.

„În august, în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale, în urma cărora a fost ales președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, alegeri urmate de o serie de proteste din partea populației. În urma acestor proteste au început să fie arestați membrii societății civile printre care și colegii noștri care reprezintă Platforma Națională a Republicii Belarus a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic, care este unul din partenerii Uniunii Europene în implementarea reformelor europene în cele șase țări ale Parteneriatului Estic”, a explicat Ina Coșeru.

O altă reprezentantă a Platformei, Iuliana Cantaragiu, a remarcat că alegerea cetățeanului trebuie să fie respectată, iar dacă în țară sunt proteste de o așa amploare precum în Belarus, înseamnă că ceva nu este în regulă. Ea a condamnat reținerile cetățenilor nevinovați de către autoritățile belaruse.

Manifestanții au remarcat că e important ca cetățenii Moldovei să fie solidari cu cei din Belarus, pentru că în caz contrar ilegalitățile nepedepsite acolo se pot repeta și în alte țări, inclusiv Moldova.

Conform organizatorilor, acțiuni similare au desfășurat la aceeași oră și Platformele Naționale ale societății civile din Georgia și Ucraina.

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a fost creată în anul 2011 și are actualmente 85 de organizații membre, 6 dintre acestea constituind organizații-umbrelă pentru alte 255 de organizații.

Related posts

Власти допускают серьезные нарушения и ограничения права на доступ к информации, ЦНЖ

Albasat

Un autobuz cu turiști s-a prăbușit printre ghețari, în Canada. Trei morți și mai mulți răniți

Albasat

Radu Albot a fost eliminat de la turneul ATP din Mexic

Albasat

Leave a Comment