Portal de știri
Societate

Maia Sandu a semnat decretele de eliberare a patru judecători

Președintele Maia Sandu a semnat decretul de eliberare din funcție a judecătorului și președintelui Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, și a altor trei magistrați, conform cererii de demisie, transmite IPN.

Cererea de demisie a lui Vladislav Clima a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii în ședința din 18 martie. Vladislav Clima a fost numit președinte la Curtea de Apel Chișinău prin decretul semnat de Igor Dodon pe 2 septembrie 2020, pe un termen de patru ani. Numirea acestuia a fost criticată dur de opoziția de atunci, dar și de societatea civilă, care menționau că judecătorul Vladislav Clima este unul dintre cei care au menținut decizia de anulare a alegerilor în Chișinău din 2018. În mai 2021, președintele Maia Sandu a anulat decretul de numire a lui Vladislav Clima la președinția Curții de Apel. Dar Judecătoria Chișinău a anulat decretul prezidențial. În consecință, Președinția a contestat hotărârea primei instanțe, o decizie finală nefiind încă luată.

Tot prin decret prezidențial, Maia Sandu a susținut eliberarea din funcție a judecătorului Ion Cazacu de la Judecătoria Drochia, în baza cererii de demisie, începând cu data de 1 aprilie. Demisia acestuia a fost aprobată de CSM săptămâna trecută. Ion Cazacu a fost suspendat din funcție în 2014, după ce ar fi primit 10 mii de lei de la un inculpat. El a fost judecat ulterior pentru luare de mită, însă revenise în sistem în 2019, fiind achitat.

Prin decret prezidențial au fost eliberați din funcție și judecătorul Tudor Berdilă de la Curtea de Apel Cahul și Sergiu Bulgaru de la Judecătoria Chișinău. Ultimul a admis demersul de suspendare a executării pedepsei de către Veaceslav Platon, iar Tudor Berdilă, anul trecut a fost văzut la o întâlnire cu unul dintre avocații deputatului fugar Ilan Șor.

Decretele au fost semnate la 21 martie și intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial.

Related posts

Жителя района Ниспорень насмерть раздавил трактор

Albasat

Două femei din România au moștenit peste un milion de euro de la italianul bogat pe care l-au îngrijit. Reacția rudelor

Albasat

Общее количество тестов на COVID-19, проведенных в стране, превысило 145 тысяч

Albasat

Leave a Comment