ALBASAT
Moldova Plus Nisporeni

Meșteșug de pe vremea dacilor – sursă de existență pentru olarul din Ciorești

A transformat meşteşugul, moştenit de la daci, într-o mică afacere. Vorbim despre Zaharia Triboi, singurul olar din ţară, care confecţionează vase din ceramică neagră. Meşterul popular, în vârstă de 61 de ani, este originar din comuna Cioreşti, raionul Nisporeni. De mai bine de 30 de ani, Zaharia Triboi a îmblânzit lutul. Acesta a deprins arta olăritului, după ce s-a angajat la o fabrică de ceramică din mun. Ungheni. Iar de atunci îşi dedică tot timpul obiectelor artizanale, modelate în atelierul său, amenajat în propria casă.

ZAHARIA TRIBOI, MEŞTER POPULAR: “Povestea a început din anul 1983.  Am găsit un anunţ de la fabrica de ceramică din Ungheni şi era în rusă: “trebuitsea goncearî”, dar eu nu mi-am dat seama că taman trebuiesc olari. Am  crezut că trebuie la arderea oalelor şi când m-am dus am zis că vreau să deprind meseria asta şi m-am dus în secţie.  Când vine muza, pofta asta de a şedea la roată, pot să stau şi toată ziua. O fac din plăcere, nu o fac de nevoie, cum s-ar zice.   E lut obişnuit, cum i se mai spune în popor humă, îl luăm din fântâni, de la adâncimi mai mari. “

 

Zaharia Triboi și-a câștigat faima unui meșter neîntrecut în domeniu. În toţi aceşti ani, din mâinile sale au luat naştere zeci de mii de vase. Oalele din lut au ajuns atât în casele oamenilor din ţara noastră, cât şi în cele din străinătate.

ZAHARIA TRIBOI, MEŞTER POPULAR:  “Am făcut cu doi ani în urmă o partidă de ceramică neagră pentru moldovenii din Irlanda. – Câte au fost la număr? – Erau în jur de 60-80 de vase diferite. – Câţi bani aţi luat atunci pentru toate acele 60 de vase? – Mult tare, 8-9 mii. M-am bucurat şi eu de un ban grămadă.  Au fost turişti şi din Africa de Sud, a venit la mine şi  un bărbat din Israel cu copiii lui, m-am mirat şi eu.  Au fost şi chinezi.” 

 

 

 

 

Meşterul popular recunoaşte că tehnica prelucrării argilei este una dificilă. Asta pentru că, ceramica ca să devină neagră,  trebuie arsă într-un cuptor special.

 ZAHARIA TRIBOI, MEŞTER POPULAR: “Asta e o tehnologie veche, încă de la daci, de la romani, de la traci. E o tehnică foarte veche şi ea se numeşte ardere redusă, deorece după ce se ard oalele, se mai pune iarăşi lemne şi repede se închide ermetic cuptorul ca să nu iasă fumul şi cât aer mai este acolo în cuptor, lemnele astea fumează, cum s–ar spune, nu ard cu pară, dar mocnesc şi tot fumul intră în porii lutului şi îi dă culoare.”

Oalele le vinde mai mult la expoziţii şi  festivaluri. Lucrările sale costă de la 25 de lei și pot ajunge până la 1.500 de lei. Cei drept, numărul vânzărilor a scăzut în ultimii ani, recunoaşte meşterul popular.

ZAHARIA TRIBOI, MEŞTER POPULAR: „Primele bâlciuri, la Iurceni cum mă duceam cu oale, nici nu reuşeam să desfac marfa, adică să o expun, ele deacum erau vândute.  Atunci dacă mă duceam la Bâlci cu cel mult 40 de oale, dar au fost cazuri când m-am dus la Chişinău chiar cu o maşină de oale. 300-400 se duceau. Asta când se făcea târgul meşterilor populari, tezaurul sau festivalul vinului, atunci mergeau vânzările, lumea o ducea mai bine, nu ştiu cum, îşi permiteau, dar acum au scăzut vânzările. Ne ducem la Chişinău  şi vindem 10-20 de oale.

– Cât costă un asemenea vas, care stă lângă dvs?

– 600-700 de lei, e muncă într-ânsul şi e mare.”

Acum, meşterul petrece ore în şir în atelierul său de lucru, pentru că se pregăteşte să participe la o expoziţie, care va avea loc în luna februarie în Emiratele Arabe.

 ZAHARIA TRIBOI, MEŞTER POPULAR: „Am început să mă gătesc pentru o expoziţie internaţională, care va fi la Dubai, unde va avea şi Moldova un stand. Am zis să fac nişte vase mai arhaice, care ne leagă de trecut.   Nişte vase, care au fost găsite pe teritoriile româneşti, foarte vechi, încă din epoca bronzului.”

Zaharia Triboi a transmis olăritul feciorului său, care trăieşte la Chişinău. Acesta confecţionează obiectele din ceramică puţin mai diferit.

  PRIN TELEFON: ADRIAN TRIBOI  OLAR, FIUL LUI ZAHARIA TRIBOI:  “Prima cunoştinţă cu lutul am avut-o de mic copil, fiindcă deseori, mai ales vara când eram în vacanţă, eram în atelierul tatălui meu.  O fac puţin mai modern decât tatăl meu. Îmi place să fac diverse forme, diverse tehnici şi acesta-i rezultatul că nu este exact aceeaşi ceramică pe care o face tatăl meu.  Obiectele, mă strădui să le fac utilitar, avem şi decorative.”

 

 

Mulţi dintre locuitorii raionului Nisporeni şi-au achiziţionat, cel puţin câte un vas de la Zaharia Triboi. Aceştia spun că mâncarea pregătită în oale de lut, este mai sănătoasă.

 IULIA DUCEAC, CUMPĂRĂTOARE:  “Am procurat chiar oală de făcut sarmale. Am făcut sarmale şi foarte gustoase ies.  În rolă le punem şi ies nişte sărmăluţe că se topesc în gură. Mai am un fel de vase mici, sunt tot ca oala şi în acelea poţi face cartofi  scăzuţi, cu ciuperci, mai multe feluri de bucate, un pilaf, le-ai pus în rolă, le-ai scos şi le pui la fiecare pe masă şi serveşte fiecare cum poate. Iată, aici am o oală cumpărată ca să o fac cadou fiicei mele.” 

 

 

VERA SPEIANU, CUMPĂRĂTOARE: “Am cumpărat o ulcică de făcut sărmăluţe.De mult timp doream să-mi cumpăr o ulcică pentru că se primesc sărmăluţele foarte delicioase. Şi mi-am mai cumpărat o tocitorică. E bun izvarul într-ânsa.  Mi-am cumpărat ma înainte şi o vază mare şi am făcut-o cadou. Am fost la Bâlciul Olarilor, la Iurceni şi de acolo mi-am procurat ulcica,  tocitorica şi vaza.”

 

 

Într-o zi de muncă, Zaharia Triboi poate produce 25 de vase.

Related posts

Ziua Poliţiei sărbătorită la Nisporeni

Albasat

Raionul Nisporeni și județul Timiș: noi oportunități de colaborare și dezvoltare

AlbasatTV, Nisporeni

Muzeul „Meșteșug și design”- conviețuire a tradiționalului și a modernității. Documentar

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment