ALBASAT
Societate

Ministrul finanțelor: Prima tranșă de la FMI va veni în luna mai

Banii de la FMI, asistența macrofinanciară europeană și împrumutul de la Banca Mondială sunt sursele externe pe care Guvernul mizează pentru a acoperi deficitul bugetar enorm creat în acest an, de peste 20 de miliarde de lei. Ministrul finanțelor Dumitru Budeanschi spune că reprezentanții Guvernului au convenit cu experții FMI o revizuire a acordului și o majorare a sumei agreate inițial cu 120 de milioane de dolari. De cealaltă parte, opoziția parlamentară se arată sceptică în privința capacității Guvernului de a contracta credite din exterior și spune că, deocamdată, Executivul nu face decât să se împrumute de pe piața internă, notează IPN.

Ministrul Finanțelor recunoaște că veniturile sunt în 2022 mai mici decât au fost planificate la sfârșitul anului trecut, totuși, prioritar pentru Guvern este să nu fie reduse programele de asistență destinate cetățenilor, pentru a menține puterea de cumpărare a oamenilor. În acest context, statul intenționează să se împrumute de la partenerii de dezvoltare pentru a face față cheltuielilor în creștere și a veniturilor mici, spune ministrul Finanțelor.

„Veniturile la bugetul de stat vor fi mai mici, ne așteptăm la o creștere economică aproape de 0%, totuși este extrem de important să nu reducem cheltuielile. Dacă reducem acum toate cheltuielile, pierderile din economie vor fi mult mai mari, decât dacă ne-am împrumuta acum ca să menținem o stabilitate socială și fiscală. În cadrul programului cu FMI vom mai primi 120 de milioane imediat după semnarea acordului, cred că în luna mai. De asemenea, avem deja asistența macrofinanciară care a fost deja aprobată. Se lucrează acum cu UE pentru a accesa resurse suplimentare. Banca Mondială și-a exprimat disponibilitatea de a majora împrumutul convenit inițial”, a spus ministrul Budianschi în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.

În același timp, opoziția parlamentară spune că socotelile de acasă ar putea să nu coincidă cu dorința instituțiilor financiare externe de a ne împrumuta, în contextul crizei economice care s-a extins la nivel mondial.

„Dacă ne vor oferi credite cei care ne-au promis, rămâne de văzut. Criza este în toată Europa, prețul la gaz este mare. Nu suntem siguri că aceste credite vor veni în condițiile actuale. Deocamdată, vedem că Guvernul se împrumută de pe piața internă, cu o dobândă destul de înaltă de 14%. Este un cost destul de înalt de pe piața internă”, a spus deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Ala Darovanaia.

Parlamentul European a aprobat săptămâna trecută un ajutor macrofinanciar pentru Republica Moldova în valoare de 150 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane vor fi acordate sub formă de grant și 120 de milioane sub formă de credit la o dobândă preferențială.

Related posts

O tabără cu sejur de zi este organizată la Gimnaziul Bălăurești

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 17.12.2020

Albasat

Un copil de 13 ani a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru blasfemie în Nigeria

Albasat

Leave a Comment