ALBASAT
Actualitate Societate

Moldova, cu depozitul de gaze naturale în Ucraina

După recentul atac cu drone și rachete Kinjal asupra infrastructurii depozitelor de gaze din vestul Ucrainei, folosite nu numai de Republica Moldova, dar și de o serie de țări din UE, Bloomberg a scris, cu trimitere la responsabili de la „Ukrtransgaz” că daunele produse nu diminuează siguranța rezervoarelor subterane din țara vecină, relatează IPN.

După atac, Ukrtransgaz și-a redus capacitatea de extracție zilnică din depozite a gazelor cu 6%, din cauza lucrărilor de înlăturare a stricăciunilor, se arată în material.

Potrivit lui Roman Maliutin, șeful companiei ucrainene de transportare a gazelor, se așteaptă ca în vară să fie stocate până la 4 miliarde m³ de gaze europene. Cifra ar depăși cantitățile stocate pentru actualul sezon de încălzire, în pofida suspiciunii că comercianții pot deveni mai precauți după atacul rusesc.

Pentru a reduce temerile, Ucraina încearcă să-i asigure pe europeni că depozitele subterane ale țării, aflându-se la o adâncime de circa 2 kilometri, rămân a fi un loc sigur de păstrare a gazelor. Se argumentează inclusiv prin faptul că „Ukrtransgaz” nu asociază gazele din anumite unități de depozitare cu clienți anumiți, ci își vede capacitățile de păstrare ca un tot întreg.

Mai mult, Maliutin a subliniat că Ukrtransgaz dispune de instrumente de atenuare a consecințelor în cazul deteriorării unei anumite instalații.

O analiză făcută de Financial Times arăta că din stocurile pentru actualul sezon de încălzire, Polonia a primit mai mult de jumătate din gazele depozitate în Ucraina, restul fiind împărțit între Republica Moldova, Slovacia și Ungaria. „Ucraina joacă un rol-cheie pentru securitatea aprovizionării cu gaze a Europei Centrale și de Est în această iarnă”, a declarat pentru sursa citată Natașa Fielding, șefa departamentului de prețuri a agenției Argus Media, care monitorizează prețurile la nivel european.

Cu alte cuvinte, în condițiile în care depozitele din UE sunt aproape pline încă de la jumătatea lunii octombrie, Ucraina a devenit pentru țările vecine o alternativă potrivită de stocare a gazelor. Urmând trendul, Ucraina și-a mărit cu 10 miliarde de metri cubi capacitățile de stocare, în timp ce țările UE gestionează capacități de stocare de peste 115 miliarde de metri cubi.

Cât privește tarifele, potrivit calculelor prezentate toamna trecută de ministrul moldovean Victor Parlicov, autoritățile pledează pentru păstrarea stocului moldovenesc de hidrocarburi în Ucraina, unde prețul este de aproape 5 – 6 ori mai mic decât cel din România, dar și din alte țări din regiune.

Related posts

2068 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Albasat

În următoarele două săptămâni, lecțiile în școli și universități se vor desfășura la distanță

Albasat

Ultima zi de școală: elevii merg în vacanță până pe 10 ianuarie

Albasat

Leave a Comment