Cetățenii Republicii Moldova care sunt angajați în câmpul muncii sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Greciei vor avea parte, din acest stat, de pensie la atingerea vârstei de pensionare. Se întâmplă după ce la 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare Acordul în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Grecia, semnat la Chișinău pe 8 septembrie 2021, transmite IPN.
Acordul presupune garanţii în domeniul asigurărilor sociale de care vor beneficia lucrătorii migranţi din ambele țări care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia dintre statele contractante.
Documentul garantează cetăţenilor moldoveni şi cetăţenilor greci dreptul la pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională, achitate de către statul unde au lucrat legal.
Conform acordului, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoana va beneficia de prestaţiile dobândite în statul în care şi-a desfăşurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.
În prezent, acorduri similare în domeniul securităţii sociale bazate pe principii de proporţionalitate sunt semnate și implementate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia și Republica Belarus. De asemenea, acorduri similare sunt semnate cu Italia și Spania, însă deocamdată nu au intrat în vigoare.
- Statul va contracta operatori de transport feroviar pentru a asigura călătorii mai ieftine
- Votat în Guvern: Premierul va cere în Parlament prelungirea stării de urgență
- Începe înscrierea la Școala Europeană a Parteneriatul Estic din Georgia
- Peste 220 de manageri din Moldova, instruiți la Vaslui în atragerea fondurilor europene
- Violator condamnat la 8 ani de închisoare, dat în urmărire