ALBASAT
Разное

Nouă localități vor primi granturi pentru realizarea proiectelor economice

Nouă localități din Republica Moldova vor primi granturi pentru realizarea proiectelor economice și deschiderea de noi afaceri. Localitățile vor primi câte 25 de mii de dolari din partea Guvernului Elveției, fiind necesară și contribuția autorităților locale, asociațiilor de băștinași și agenților economici locali, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.

Potrivit managerului proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, Olesea Cazacu, localitățile au mai puține șanse de dezvoltare fără un mediu economic viabil. PNUD vine cu o abordare nouă în dezvoltarea mediului de afaceri local, și anume: îmbunătățirea infrastructurii, reunirea producătorilor dintr-un anumit domeniu, crearea brandurilor locale etc. pentru a face localitățile mai atractive pentru actuali antreprenori, dar și potențiali investitori.

Pentru promovarea potențialului turistic local, Primăria Chișcăreni în parteneriat cu gospodării vor crea o rețea de pensiuni, un punct turistic în cadrul Primăriei și vor introduce anumite obiective turistice locale în traseul turistic național.

Pentru a perpetua portul național tradițional și a asigura locuri de muncă pentru femeile din localitate, în satul Pelinia va fi creată o casă de producere a costumelor populare autentice. La Coşniţa, centrul satului va fi reamenajat prin deschiderea unui piețe agricole și crearea unei zone de odihnă și agrement pentru tineri și copii. La Teleneşti va fi deschisă o fabrică de confecții. La Dubăsarii Vechi, producătorii de roșii se vor uni și vor construi o rampă pentru optimizarea eforturilor și costurilor pentru comercializarea roșiilor.

În centrul orașului Ungheni va fi modernizată infrastructura pentru dezvoltarea mediului de afaceri din municipiu, iar în comuna Ciorești va fi creat un Centru comunitar polifuncțional care va presta servicii de cantină-cattering şi spălătorie socială. La Vorniceni va fi creat primul Centru comercial agricol multifuncțional, iar o piață modernă recent construită la Selemet va fi echipată cu utilajul necesar.

Cele nouă proiecte vor fi implementate în următoarele șase luni.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

Leave a Comment