ALBASAT
Разное

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în Republica Moldova, la data de 29 ianuarie 2018, erau înregistrate 8846 locuri de muncă vacante, cu circa 700 mai multe decât acum două săptămâni.

Ca de obicei, cele mai multe sunt înregistrate în Chișinău – 3744, după care urmează municipiul Bălți, unde agenții economici declară libere 851 locuri de muncă.
În Florești sunt înregistrate 424 locuri de muncă vacante, în Strășeni – 348, în Cahul – 339, iar în Ungheni — 306.

Cel mai mic număr de locuri vacante este înregistrat în Dondușeni – 10, unde, la situația din 15 ianuarie, nu era nici un loc de muncă vacant. În Taraclia, Dubăsari și Șoldănești, la fel, sunt declarate mai puține locuri de muncă – 31, 18 și, respectiv, 13.

Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 1894 locuri de muncă vacante, constituind cca 21% din numărul total1. În domeniul sănătății sunt înregistrate cele mai multe locuri libere – 352. În special este nevoie de asistenți medicali – 152 și medici specialiști – 98.

În învățământ, la fel, sunt solicitați specialiști. În acest domeniu sunt declarate 280 locuri de muncă vacante, dintre care 133 sunt pentru cei din învățământul primar. În activitatea economică, financiară și comercială sunt așteptați 187 specialiști. În primul rând, sunt solicitați contabilii – 71, contabilii-șef – 34 și agenții de asigurare – 23.

Pe piața muncii sunt înregistrate 382 locuri de muncă pentru inspectori de diferite categoriide patrulare, de poliție, ofițeri urmărire penală, inspectori principali și superiori, inspectori calitatea cerealelor și produselor etc.

În marketing sunt disponibile 85 locuri de muncă vacante, în autoritățile publice – 94, în asistența socială – 26 etc.

În același timp, pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, ANOFM oferă 6970 locuri de muncă, ce constituie 79% din numărul total de locuri de muncă vacante. Cusătoresele rămân a fi cele mai solicitate pe piața muncii – 1904. În total, în industria textilă sunt înregistrate 2272 locuri de muncă.

În întreprinderile industriale este nevoie de 621 lucrători calificați, iar alții 493 sunt așteptați pentru a munci în calitate de operatori, aparatiști și mașiniști.

În domeniul vânzărilor sunt înregistrate 397 locuri libere, în transport și telecomunicații – 324, în construcții – 177, iar în alte activități economice – 545.
De asemenea, și muncitorii necalificați pot obține un loc de muncă în țară. ANOFM decalară libere 470 locuri de muncă pentru muncitorii auxiliari, 153 pentru îngrijitorii de încăperi, 45 pentru infirmiere, 66 – hamali etc.

ANOFM reamintește persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, că se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot accesa Portalul pieţei muncii www.angajat.md, unde sunt postate locurile vacante oferite în fiecare raion, pe profesii.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

Leave a Comment